Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Charles de Coster - Uilenspiegel

Schrijver:
Titel: Uilenspiegel
ISBN: 9789029008914
Taal: Nederlands
Uitgever: Meulenhoff, 1983., ( de legende en de heldhaftige, vrolijke en roemruchtige daden van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in Vlaanderland en elders, tek. Curt Löb)
Bijzonderheden: Grote paperback, 199 pag.
Prijs: € 4,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting
De legende en de heldhaftige, vrolijke en roemrijke avonturen van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in het land van Vlaanderen en elders (oorspronkelijke Franse titel: La légende et les aventures héroiques, joyeuses et glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs) is een historische roman uit 1867 van de Belgische Franstalige schrijver Charles De Coster.

De figuur van Tijl Uilenspiegel komt in veel middeleeuwse verhalen voor. De Coster geeft hem een heldhaftig karakter. Hij wordt een Vlaamse vrijheidsheld die vecht tegen de kerkelijke en de Spaanse heerschappij. Onder de grollen is hij uit op wraak tegen de machthebbers die de kleine man onderdrukken en kapot maken (cf. de rode draad over de assen van Claes die op zijn hart kloppen).
Extra informatie De Uilenspiegel heeft dezelfde betekenis voor de cultuur van onze streken, als de Don Quichote voor Spanje en de Faust voor de Duitse landen: het boek is een volmaakte mythe van het levensgevoel in de Lage Landen - de mythe van de vindingrijkheid en de opstandigheid van de eenling tegenover de machtige overheerser. Het thema van de Uilenspiegel is in allerlei variaties bekend uit de Nederlandse, Vlaamse en plat-Duitse volksliteratuur; de opvallendste elementen uit de vele onderling verschillende volksboeken en overleveringen zijn door de Belgische romanticus Charles De Coster in 1867 samengevoegd en herschapen tot een grandioos epos - dat de charme van de humoristische schelmenroman verenigt met de ontroeringskracht van een klassieke tragedie. De Uilenspiegel van De Coster is geplaatst in het zestiende-eeuwse Vlaanderen, dat toen geteisterd werd door de Spaanse overheersing met haar inquisitie en uitbuiting. De Uilenspiegel is daarom niet in de eerste plaats een vrolijke geschiedenis geworden. Deze uitgave geeft in hedendaagse spelling de voortreffelijke 'vervlaamsing' weer die Richard Delbecq in 1896 publiceerde. C.J. Kelk schreef hierover in De Groene Amsterdammer: 'Een vertaling, wanneer die voortreffelijk is, wordt wel eens een herschepping genoemd, maar deze aanduiding is bijna nog te zwak voor de wijze waarop De Coster vervlaamst is door Delbecq.' Deze uitgave beoogt niet alleen het eerherstel van dit grootse epos van de Lage Landen, zij is ook een unieke bijdrage tot de kunst van de boekillustratie, dank zij een serie meesterlijke krijttekeningen van de bekende Amsterdamse schilder en boekkunstenaar Kurt Löb.
Verder lezen

Ankerboek uit Uithuizermeeden

particulier
DE REKENING WIL NOG WEL EENS IN DE SPAM BELANDEN DUS ALS u BINNEN 3 DAGEN NIETS HOORT KIJK DAAR DAN EVEN
Ankerboek is een Algemeen antiquariaat.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Charles de Coster - Uilenspiegel