Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Wissen, Driek van - De Dikke Driek- luchtige taalbeschouwingen

Schrijver:
Titel: De Dikke Driek- luchtige taalbeschouwingen
ISBN: 9789055017836
Uitgever: BZZToH, 2000
Bijzonderheden: Nette paperback, 350 pag.,
Prijs: € 4,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting
Sinds jaar en dag voert Driek van Wissen zijn eigen eenzame strijd tegen de verloedering van het Nederlands . telkenmale wijst hij in zijn gesproken en geschreven columns de taalgebruikers op hun tekortkomingen, al troost hij hen met de gedachte dat onze taal zo onlogische in elkaar steekt dat ze het praktische nooit goed kunne doen.

Opdat zijn strijd niet vergeefs moge zijn, zijn nu van Wissens beste taal beschouwingen van het vorige millennium verenigd in de dikke Driek.

Zo bespreekt hij in dit boek onder andere de talloze en dubieuze neologismen die onze taal binnensluipen (van werkplek tot zwartblaffer) en de rare modewoorden die te pas en vooral te onpas worden gebruikt(zoals smoel en wensenplaatje). Ook laat hij zijn licht schijnen over brandende kwesties( zit je voor of achter de computer; ga je op of met vakantie), bewijst hij de inconsequentie van onze woordkeuze( een voetballer staat niet opgesteld, want hij ligt eruit en dus zit hij op de bank) en analyseert hij op onnavolgbare wijze onze vaderlandse liederenschat: waar is Berend Bortje nu eigelijk gebleven? Van Wissen heeft daarnaast alle verkeerde woorden en spreekwoorden uit ons taalgebied verzameld. Hij maakt onder meer duidelijk dat een arrestant welbeschouwd de persoon is die arresteert, en dat het spreekwoordelijk hol van de leeuw in werkelijkheid niet bestaat.
Recensie(s)
Bloemlezing uit de zeven bundels columns met beschouwingen over de Nederlandse taal die Van Wissen sedert 1989 publiceerde. Aan de orde komen o.a. inconsequenties, merkwaardige en dubieuze woorden, modewoorden, verloederende elementen, versregels uit bekende oud-vaderlandse liedjes, voorbeelden van twijfelachtig en taalkundig-onlogisch gebruik van woorden, spreekwoorden en uitdrukkingen, enzovoort. In luchtige stijl laat Van Wissen telkens zien wat er mis is. In de bloemlezing is de volgorde van verschijnen van de bundels columns aangehouden. De thematische ordening binnen de afzonderlijke bundels is in de bloemlezing terug te vinden. De beschouwingen zijn geschreven in een luchtige, onderhoudende stijl. De inhoud wordt alleen ontsloten via de inhoudsopgave: een alfabetisch register op besproken woord/uitdrukking ontbreekt helaas. Een breed publiek met belangstelling voor (de eigenaardigheden in) het Nederlands en gevoel voor humor zal ongetwijfeld plezier beleven aan deze bloemlezing. Kleine druk.

Drs. D.H. Veenstra
Verder lezen

Ankerboek uit Uithuizermeeden

Algemeen antiquariaat. zie ook; http://ankerboek.boekwinkeltjes.nl

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Wissen, Driek van - De  Dikke Driek- luchtige taalbeschouwingen