Last, Jef - Mijn vriend André Gide

Schrijver:
Titel: Mijn vriend André Gide
Taal: Nederlands
Uitgever: Van Ditmar
Bijzonderheden: 1966/1e dr,/256 p./paperback
Prijs: € 5,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Jef Last, de veelzijdige schrijver, journalist, polyglotte wereldreiziger en sinoloog, die in 1966 de Vondelprijs van de Wilhelmusuniversiteit te Münster voor zijn gehele oeuvre ontving, werd in 1898 in Den Haag geboren. In de lente van 1934 ontmoette hij op een congres in Parijs de toen 65-jarige André Gide, die op het hoogtepunt van zijn roem en zijn invloed stond. Er ontstond een vriendschap die de beide mannen verbonden heeft tot aan de dood van Gide in 1951.
Deze verbndenheid berustte niet alleen op wederzijdse waardering, niet alleen op het schrijverschap dat zij deelden, of op de bij beiden perallel (maar niet altijd synchroon) lopende politieke overtuigingen, maar sterker nog op de situatie waarin zij beiden als gehuwde biseksuelen verkeerden, een situatie die toen nog veel meer dan thans door sterke taboes was omgeven.
Last heeft Gide zeer goed gekend en hij heeft vooral beter dan wie ook de intieme kant van Gides persoonlijkheid gekend die samenhing met zijn erotische instelling.
Het boek is dan ook, als het ware, een dubbele biografie. Want niet alleen tekent Last Gide, hij tekent ook zichzelf en het is ontroerend en bemoedigend tevens om dit verslag van een vriendschap te lezen, het ralaas te volgen van een voorbeeldige verhouding, waarbij de een uitdrukkelijk de superioriteit en het geestelijk leiderschap van de ander aanvaardt zonder zijn eigen persoonlijkheid ook maar iets te kort te doen.
Uit dit oogpunt is wat Jef Last te zeggen heeft van belang, maar het is dat ook om het beeld van Gide als schrijver en als politiek en sociaal geëngageerd denker dat het boek ons geeft, om het licht dat het werpt op Gides omstreden statuur als morele persoonlijkheid.
Uitvoerig is de reis van Gide met Last en enkele anderen naar de Sowjet-Unie beschreven, en de ontwikkelingen die daarop zijn gevolgd. Ook de bemoeienissen van Gide tijdens Lasts strijd in de Spaanse burgeroorlog en later zijn tocht, opnieuw met Last door het in puin liggende Rusland worden uitvoerig behandeld.
Zo wordt in 'Mijn vriend André Gide' niet alleen een persoonlijk lot, maar tegelijk een van de belangrijjkste perioden van onze recente geschiedenis weerspiegeld.
Verder lezen

GOED VERKEERD uit Utrecht

Logo GOED VERKEERD

HERENLITERATUUR VOOR BEIDERLEI KUNNE. Uw bestelling wordt per e-mail bevestigd. Betaling vooraf, waarna spoedige en correcte verzending op basis PostNL-tarief volgt. Afhalen en bezoek (uitsluitend op afspraak!) mogelijk. Actieve zoekdienst homo-logische boeken. Stel uw vraag!

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij GOED VERKEERD

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met GOED VERKEERD
  • Na uw bestelling ontvangen u en GOED VERKEERD een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van GOED VERKEERD vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • GOED VERKEERD kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.