Veen, Koert ter - Protestants fundamentalisme in het Groningse

Schrijver:
Titel: Protestants fundamentalisme in het Groningse Faan
ISBN: 9789059110823
Taal: Nederlands
Uitgever: Aspekt
Bijzonderheden: 2002/1e dr./240 p./afbn./paperback/nieuw
Prijs: € 5,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Op een fietstocht met zijn vrouw langs oude Groninger kerken las de schrijver de geschiedenis waardoor Faan zo berucht is geworden. De routebeschrijving van de Stichting Oude Groninger Kerken beschrijft het drama als volgt: 'In 1731 vond hier een gruwelijk monsterproces plaats, waarbij Rudolf de Mepsche een belangrijke rol vervulde. Een groep mannen uit de streek werd beschuldigd van sodomie, ofwel homoseksualiteit. De aangeklaagden werden door de knechten van De Mepsche vreselijk gemarteld om bekentenissen af te dwingen. Uiteindelijk werden tweeëntwintig mannen schuldig bevonden en opgehangen. Waarschijnlijk is het proces niet eerlijk verlopen, want onder de slachtoffers bevonden zich politieke tegenstanders van De Mepsche.'
Deze gebeurtenis intrigeerde de auteur in hoge mate, te meer omdat bij nadere studie bleek dat bij praktisch alle verhalen over Faan sprake is van geschiedvervalsing.
Wetenschappers die over het sodomieproces schreven waren zich er onvoldoende van bewust dat Faan de hoofdstad van een fundamentalistische protestantse boerenstaat was. Oosterdeel Langewold was een bijzondere enclave, bij toerbeurt geregeerd door een boer met feodale bevoegdheden. Tot ver in de achttiende eeuw gold daar het Ommelander Landrecht uit 1601, maar ook de mozaische wetgeving van honderden jaren voor Christus. Het bijbelboek Leviticus is helder over sodomie: mannen die 'mannen bekennen met vrouwelijke opliggingen' verdienen de doodstraf. Ook het op andere wijze verspillen van zaad was volgens Mozes een halsmisdrijf.
De auteur onderbouwt op overtuigende wijze zijn stelling dat de plaatselijke dominee van Byler zijn vriend Rudolf de Mepsche ophitste. Het was de predikant die er voor zorgde dat tweeëntwintig jongens en mannnen eerst werden geworgd en daarna verbrand. Dit boek beschrijft een angstaanjagend Nederlands voorbeeld waar religieus fundamentalisme toe kan leiden.
Verder lezen

GOED VERKEERD uit Utrecht

Logo GOED VERKEERD

HERENLITERATUUR VOOR BEIDERLEI KUNNE. Uw bestelling wordt per e-mail bevestigd. Betaling vooraf, waarna spoedige en correcte verzending op basis PostNL-tarief volgt. Afhalen en bezoek (uitsluitend op afspraak!) mogelijk. Actieve zoekdienst homo-logische boeken. Stel uw vraag!

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij GOED VERKEERD

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met GOED VERKEERD
  • Na uw bestelling ontvangen u en GOED VERKEERD een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van GOED VERKEERD vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • GOED VERKEERD kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.