Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Laclos, Choderlos de - Les liaisons dangereuses

Schrijver:
Titel: Les liaisons dangereuses
ISBN: 8710371001927
Taal: Nederlands
Uitgever: de Volkskrant
Bijzonderheden: 2012, gebonden, leeslint, 394 pp, als nieuw
Prijs: € 5,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Het verhaal gaat over burggraaf de Valmont en Markiezin de Merteuil, twee decadente personages schijnbaar zonder enige compassie voor anderen. Zij gaan een weddenschap aan waarin hij uitgedaagd wordt de onversierbare Madame de Tourvel het bed in te krijgen. Lukt hem dit en draagt hij hier bewijs voor aan, dan zal Merteuil een nacht met hem doorbrengen, zo belooft ze hem. In het andere geval zal hij zich terugtrekken in een klooster.

Tegelijkertijd vraagt Merteuil hem ook om de jonge Cécile de Volanges te verleiden. Dit omdat de moeder van Cécile wil dat haar dochter met een voormalige minnaar van de Merteuil zal trouwen en de Merteuil wil op die manier wraak nemen. Cécile, pas terug uit een streng pensionaat, wordt verliefd op haar muziekleraar, ridder Danceny. Valmont wil eerst niet de moeite nemen om Cécile te verleiden. Dat zou veel te makkelijk voor hem zijn. Valmont biedt wel aan om haar te helpen Danceny te versieren, om op die manier haar vertrouwen te winnen. Hij komt er echter achter dat de moeder van Cécile een brief aan Tourvel heeft geschreven om haar te waarschuwen voor de slechte reputatie van Valmont. Nu neemt hij wraak door Cécile alsnog te ontmaagden. Merteuil verleidt ondertussen Danceny.

Het lukt Valmont uiteindelijk om Tourvel te verleiden maar in de tussentijd wordt hij ook echt verliefd op haar. Merteuil lokt Valmont naar hem terug maar weigert met hem naar bed te gaan. Uit wraak zorgt Valmont dat hij Cécile en Danceny weer bij elkaar komen. Hierop vertelt Merteuil aan Danceny wat er tussen Cécile en Valmont is gebeurd waardoor de twee mannen met elkaar een duel aangaan. Valmont wordt dodelijk verwond maar nog voor hij sterft verzoenen de twee mannen zich met elkaar. Valmont geeft Danceny de briefwisseling met Merteuil over de weddenschap en andere misdaden, waardoor alles uitkomt en de reputatie van Merteuil definitief beschadigd wordt. Merteuil verliest, naast haar reputatie, ook haar fortuin, wanneer ze in het proces inzake de erfenis van haar overleden man ongelijk krijgt, en verliest ook haar schoonheid door de pokken, een ziekte die haar gelaat verwoest. Ze vlucht voor haar schuldeisers, naar Nederland.
Verder lezen

De Diamant uit Benschop

Logo De Diamant

Literaire boekhandel De Diamant Verzendkosten: Brievenpost volgens tarief Post.nl. Pakje wat past in de brievenbus 4.10 euro. Pakketpost (past niet in de brievenbus) 6,75 euro (alleen voor Nederland).

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Laclos, Choderlos de - Les liaisons dangereuses