Valk, Leendert van der - Onheilstij

Schrijver:
Titel: Onheilstij
ISBN: 9789048807543
Taal: Nederlands
Uitgever: Carrera - 1e druk, 2010.
Bijzonderheden: Paperback, geïll., 231pp. - als nieuw ! ( ONGELEZEN )
Prijs: € 7,50 (Excl. verzendkosten)
Verzendkosten: € 4,15 (binnen Nederland)
Meer info:
: de laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie //

In september 1939 breekt in Europa de Tweede Wereldoorlog uit, maar Nederland vertrouwt erop dat het neutraal kan blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie – een onneembare hindernis, een succesformule in de Nederlandse krijgsgeschiedenis - zal het westen, het economisch hart van het land, beschermen. Door Midden-Nederland ligt van noord tot zuid een netwerk van forten, sluizen, dijken en sloten, een 85 kilometer lange strook van ongeveer 90 militaire 'inundatiepolders'.

In een paar dagen dagen tijd kan een ondiepe plas van 3 tot 5 kilometer breed worden opgewekt, die te diep is voor soldaten te voet en te ondiep voor boten. Op 10 mei 1940 blijkt dat het water geen bescherming biedt tegen een modern leger. Binnen 5 dagen krijgt Duitsland Nederland op de knieën. Voor de bewoners van het militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie eindigt een tijdperk. Onheilstij vertelt hun verhaal tegen de achtergrond van de ondergang van het ingenieuze, trotse verdedigingswerk tussen Muiden en de Biesbosch. Leendert van der Valk sprak met ooggetuigen – boeren, molenaars, soldaten en NSB'ers - en reconstrueert de teloorgang van het stelsel.

De Duitsers gebruikten de Waterlinie zelf tijdens de bezetting toen ze in het nauw gedreven werden. Direct na de oorlog speelden de afgeschermde forten een dubieuze rol als NSB-gevangenissen. Vanaf de jaren vijftig zakte het afgeschreven verdedigingswerk weg in het landschap en in het collectief geheugen. //

Ruim drie eeuwen lang was de Nieuwe Hollandse Waterlinie een grillige, maar belangrijke bondgenoot van het Nederlandse leger. Het water schrok af. Vrijwel alle aanvallen werden gepareerd met de natte Hollandse verdediging. De verrassingsaanval van de Duitsers in mei 1940 maakte hier een einde aan. Moderne oorlogvoering met vliegtuigen en parachutisten liet nog eens zien dat de tijden veranderd waren. Na de oprichting van de NAVO in 1949 verschoof de geallieerde verdedigingslinie steeds meer naar het Oosten. Van der Valk beschrijft de laatste actieve jaren en het verval van deze ooit geduchte linie van forten en inundatiegebieden. Zijn gesprekspartners komen vooral van Hinderdam, de kraag van Utrecht en het Land van Altena. Zij maken de auteur deelgenoot van hun herinneringen aan belevenissen rond de waterlinie. Herinneringen aan het gebruik van de vestingwerken tijdens de nazomer van 1939, het voorjaar van 1940 en de meidagen, de bezettingsperiode 1940-1945, de jaren daarna tot het volledig demilitariseren van de linie in de jaren vijftig. Niet alleen de verhalen van officieren en soldaten, maar ook die van boeren en molenaars uit de directe omgeving en de na de bevrijding in de forten gedetineerde NSB'ers komen aan bod. Met originele zwart-witfoto's. Voor een groot publiek.
Verder lezen

Maaszicht uit Maasbracht

Logo Maaszicht

* * O P G E L E T - B E S P A A R - P O R T O * *
In Nederland en België vanaf € 30,- GÉÉN portokosten!

Betaling na ontvangst boeken!

Betaling via PayPal is mogelijk!

SNELLE LEVERING 1 tot 2 WERKDAGEN!

PORTOKOSTEN:

NEDERLANDSE ZENDINGEN via postNL aan Nederlandse tarieven.
Boek tot 350 gram 3.32 euro
Boek boven de 350 gram 4.15 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 5.75 euro //

BELGISCHE ZENDINGEN via Bpost aan Belgische tarieven
Boek tot 350 gram 2.61 euro
Boek boven 350 gram 4.35 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 5.75 euro

ANDERE LANDEN OP AANVRAAG.

Boeken altijd degelijk en professioneel verpakt.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Maaszicht

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Maaszicht
  • Na uw bestelling ontvangen u en Maaszicht een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Maaszicht vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Maaszicht kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.