Coetzee J.M - In Ongenade

Schrijver:
Titel: In Ongenade
Taal: Nederlands
Uitgever: Ambo Amsterdam
Bijzonderheden: Hardcover in in redelijk goede staat
Prijs: € 7,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Dit meesterwerk van J.M. Coetzee is inmiddels een moderne klassieker. Het is het verhaal van een medewerker aan de universiteit die in ongenade is gevallen door een affaire met een studente en zich terugtrekt op de afgelegen boerderij van zijn dochter, in de hoop enig evenwicht in zijn leven aan te brengen. Maar de harde werkelijkheid rukt meedogenloos op en verstoort alle broze relaties. Hij wordt samen met zijn dochter het slachtoffer van een gewelddadige actie.
Met In ongenade werd J.M. Coetzee wereldberoemd. Nu is het meeslepend voorgelezen door Hans Croiset.

Recensie(s)

Een hoogleraar literatuurwetenschap aan een technische hogeschool in Kaapstad, Zuid-Afrika, valt in ongenade na een affaire met een jonge studente waarvoor hij wel schuld erkent maar niet bereid is berouw te tonen. Hij trekt zich terug op het platteland, op de boerderij van zijn dochter, voor wier manier van leven hij maar moeilijk waardering kan opbrengen. Na een roofoverval door drie zwarten, waarbij zijn dochter ook nog verkracht wordt, stort zijn leven in. Langzaam, met behulp van de door hem geminachte vrienden van zijn dochter, komt hij er weer boven op. De roman speelt duidelijk in de periode na de apartheid en het lijkt erop alsof de auteur een volledige omkering van de traditionele zwart-wit vehoudingen voorstaat. Coetzee (1940), die met dit boek voor de tweede keer de Bookerprijs won, heeft een heldere, compacte stijl, en lijkt, na een aantal postmoderne romans, weer op het realistische pad te zijn. Daarom is deze roman, hoewel absoluut niet eenvoudig, heel goed leesbaar. Kleine druk.
(Biblion recensie, Drs. T. Kraan)

Lees minder



Review In Ongenade


Gemiddelde beoordeling

Klantbeoordeling: 9 van de vijf sterren na 9 reviews



Pluspunten
indringend (1)
complex en toch transparant (1)
Goede verhaallijn (1)


Minpunten
geen humor (1)

Deel je ervaring met anderen

Schrijf een review




2 van de 2 stemmers vond deze review nuttig

Klantbeoordeling: 4 van de 5 sterren Persoonlijk verhaal over de geschiedenis van een natie


Opperdiep


21 april 2010 geschreven bij:

In ongenade (Audio Boek)


Zuid-Afrika is een land met een beladen geschiedenis. Agressie en geweld worden vaak in verband gebracht met het verschil tussen wit en zwart. Het zijn de persoonlijke geschiedenissen die je die situatie echt laten voelen.

In deze roman uit 1999 vertelt J.M. Coetzee het verhaal van professor David Lurie, die communicatie doceert aan de universiteit van Kaapstad. Lurie begint een schijnbaar onbetekenende affaire met één van zijn studenten. Ze leidt tot zijn ontslag en zet zijn gezapige leventje op zijn kop.

Als gast van zijn dochter Lucy komt hij tot zichzelf. Hij werkt als vrijwilliger in een dierenkliniek en verbaast zichzelf, egoïstisch als hij altijd geweest is, over zijn compassie met de dieren.

Lucy houdt van vrouwen, maar leeft weer alleen. Ze heeft gekozen voor het eenvoudige bestaan op een boerderij in de Oostkaap. Hier claimt de zwarte man het geboorterecht van zijn land terug. Vader en dochter worden overvallen. Lucy wordt verkracht; het is gemeenschap vanuit haat, geclaimd als door een hond die zijn gebied afbakent.

Lucy voelt en accepteert de ondergeschiktheid van haar positie. En David beseft haar keuze te moeten accepteren.

In ongenade is een persoonlijk verhaal èn gaat over de geschiedenis van een natie, het recht op het land en de macht om dat recht uit te oefenen. Coetzee oordeelt niet. In zekere zin zijn de personen allen producten van die geschiedenis – dader en slachtoffer tegelijk. Ze zijn niet in staat de situatie wezenlijk te veranderen, maar – de een meer dan de ander – wel degelijk bij machte met eigen de keuzes de beste vorm van leven voor zichzelf te creëren.

Op CD prachtig voorgelezen door Hans Croiset.
Pluspunten:indringend

Help andere klanten de beste reviews te vinden

Was deze review nuttig voor jou? Ja | Nee | Ongepast?


0 van de 1 stemmers vond deze review nuttig

Klantbeoordeling: 3 van de 5 sterren Goed en slecht


lezenenschrijven
40-49 jaar | Amsterdam

20 maart 2010 geschreven bij:

In Ongenade / Druk Heruitgave (Hardcover)


En vervelende hoofdpersoon, verwende babyboomer-docent die zich opdringt aan een studente en door zijn (helaas onnavolgbare) arrogante houding ontslagen wordt. Een dochter die (helaas even onnavolgbaar) zich niet weg laat jagen uit haar huis door haar harde omgeving. Stop die twee samen in een desolaat landschap en lees. Interessante setting, boeiende problematiek maar naar mijn smaak te oppervlakkig uitgewerkt. En Coetzee kun je toch in het geheel niet oppervlakkig noemen! Toch, ondanks de minpunten, heb ik het boek met veel plezier gelezen en heeft het genoeg punten die aanzetten tot nadenken. Toch ben ik benieuwd wat het oordeel van de recensenten zou zijn geweest als dit boek door Tante Truus geschreven was (of Ome Jan).


Help andere klanten de beste reviews te vinden

Was deze review nuttig voor jou? Ja | Nee | Ongepast?


2 van de 2 stemmers vond deze review nuttig

Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Steengoed


MartijnvanHeeringen


28 november 2009 geschreven bij:

In Ongenade / Druk Heruitgave (Hardcover)


Misschien zijn noch de stijl, noch de thema's volledig nieuw, en zal Coetzee wellicht niet de geschiedenis in gaan als een unieke baanbrekende schrijver. Dit werk doet een beetje aan als een mix tussen Camus, Gordimer en Mishima (en u kunt daar vast nog meer auteurs aan toevoegen), maar desondanks neemt dit niet weg dat de kwaliteit van de vertelling van dit verhaal zeer hoog is, op een genoeg eigen manier om te zeggen dat dit misschien de kwaliteit is die van moderne werken wordt verwacht: engagerend, niet te lang, transparant, toch intelligent. Het is misschien geen grootse ontwikkelingsroman over Alles, en helaas zoals bij alle Nobelprijswinnaars lig je nooit dubbel, maar In Ongenade is wel voorbeeldig in de focus en uitwerking van een korte vertelling.
Het verhaal gaat in een notendop over een gedesillusioneerde professor, die na een schandaalaffaire met een jongere studente wordt ontslagen. Zo komt hij bij zijn dochter terecht, die op het platteland woont. Daar gebeuren zaken die de rest van het verhaal inluiden, en ik niet zal vermelden om het leesplezier niet te bederven. Thema's die aan bod komen zijn o.a. omgaan met schaamte, vrouwen en mannen, je wel of niet neerleggen bij een bepaalde levenskeuze, Zuid Afrika, et cetera.
Ik vond dit een uitermate goed geschreven boek dat ik (in Engelse PDF versie) in een dag heb uitgelezen. Dat kwam naast de intelligente observeringen en gedachten, ook door de goede afwisselingen tussen scenes en de opzet van de scenes zelf. Coetzee houdt een goede balans tussen dialoog, interne gedachten, korte zinnen en 'moeilijke' woorden. Hij slaagt er naar mijn idee goed in om literatuur met een L te schrijven, die buitengewoon transparant is en intelligent, maar niet pedant. Daar kunnen vele zogenaamde Nederlandse 'schrijvers' veel van leren!
Coetzee maakte mijn verwachtingen die ik na zijn Nobelprijs kreeg, meer dan waar! Ik zal zeker meer van deze man lezen.
Pluspunten:Goede verhaallijn, Meeslepend verhaal, complex en toch transparantMinpunten:geen humor

Help andere klanten de beste reviews te vinden

Was deze review nuttig voor jou? Ja | Nee | Ongepast?

Toon de volgende resultaten







Productspecificaties


Productinformatie



Auteur J.M. Coetzee
Overige betrokkenen Joop van Helmond
Taal Nederlands
Vertaald uit het Nederlands
Vertaald door J. van Helmond, Frans van der Wiel, Frans van der Wiel
Oorspronkelijke titel Disgrace
Afmetingen 230x223x145 mm
Gewicht 362,00 gram
Druk 1
ISBN10 9026316089
ISBN13 9789026316081


Je vindt dit boek in



Categorieën
Literatuur Literatuur overig


Locatie
Afrika , Zuid-Afrika

Trefwoord(en)
Apartheid , Zuid-Afrika
Verder lezen

Ab antiquarimaat

particulier

Ab antiquarimaat uit Amersfoort

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Ab antiquarimaat

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Ab antiquarimaat
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Ab antiquarimaat een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Ab antiquarimaat vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Ab antiquarimaat kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.