VOOGD, A.de - De Doelistenbeweging te Amsterdam in 1748.

Schrijver:
Titel: De Doelistenbeweging te Amsterdam in 1748.
Taal: Nederlands
Uitgever: 1914 H de Vroede, Utrecht
Bijzonderheden: softcover 243 pp in erg goede staat, omslag is geplastificeerd, enkele potloodstrepen, verder heel gaaf
Prijs: € 8,80
Verzendkosten: € 4,00 (binnen Nederland)
Meer info:
Doelistenbeweging - In de 18de eeuw was de macht van de regenten in de stad zo groot geworden en werden de familieregeringen, waarbij men elkaar de goede en winstgevende baantjes bezorgde, zo impopulair, dat er een volksbeweging ontstond met het doel hieraan een einde te maken. Een volksbeweging in onze zin was deze beweging niet; de gangmakers ervan waren gezeten burgers, kleinhandelaren, enz. die buiten de regentenfamilies stonden. In het eerste jaar (1747) van het stadhouderschap van Willem IV kreeg deze beweging veel invloed, vooral onder leiding van de porseleinkoopman Daniël Raap aan de Vijgendam*. Hij had contact met Willem IV en poogde in overleg met de stadhouder de beweging de zuiver democratisch-burgerlijke richting in te sturen.

Toen Willem IV in 1748 te A. verscheen, veranderde hij inderdaad, met medewerking en onder toejuiching van de Doelisten, de stadsregering en liet ook een nieuwe krijgsraad benoemen, maar deed veel te weinig naar het oordeel van de sterke radicale vleugel in de Doelistenbeweging om de invloed van de regentenfamilies voldoende te beknotten. De ontevredenheid die hieruit onder de Doelisten groeide, is mede oorzaak geweest van de groei van het patriottisme, enige decennia later, in de stad. De naam Doelisten houdt verband met het feit dat de afgevaardigden van de burgerij vergaderden in de Kloveniersdoelen*
Verder lezen

hasselman uit Breda

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 4 euro verzendkosten ) Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten. Afhalen is niet mogelijk.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

VOOGD, A.de - De Doelistenbeweging te Amsterdam in 1748.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij hasselman

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met hasselman
  • Na uw bestelling ontvangen u en hasselman een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van hasselman vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • hasselman kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.