Doppenberg, Frederike - De Arbeiderspers moest blijven marcheer

Schrijver:
Titel: De Arbeiderspers moest blijven marcheeren : een uitgeverij in oorlogstijd
ISBN: 9789029567503
Taal: Nederlands
Uitgever: De Arbeiderspers - 1e druk, 2009.
Bijzonderheden: Paperback, geïll., 240pp. - als nieuw ! ( ONGELEZEN )
Prijs: € 8,75 (Excl. verzendkosten)
Verzendkosten: € 4,15 (binnen Nederland)
Meer info:
In mei 2009 bestond Uitgeverij De Arbeiderspers tachtig jaar. Sinds haar oprichting in 1929 heeft de uitgeverij heel wat stormen doorstaan. Maar de hevigste storm vond wel tijdens de Duitse bezetting plaats. Kort na de capitulatie bezette Meinoud Rost van Tonningen `De Rode Burcht . Hij had opdracht gekregen De Arbeiderspers om te vormen van een socialistisch tot een nationaal-socialistisch platform, naar eigen zeggen om `het ware volksche socialisme aan de arbeider terug te geven. De nieuwe leiding stond voor de uitdaging de ideologische grondslagen van De Arbeiderspers te veranderen zonder haar trouwe lezers kwijt te raken. Toen de uitgever het verwijt kreeg dat hij de nationaal-socialistische regelgeving niet strikt genoeg doorvoerde, verweerde hij zich met de woorden dat De Arbeiderspers nu eenmaal moest blijven `marcheeren . Maar hóé bleef De Arbeiderspers `marcheeren ? Op deze en andere vragen geeft Frederike Doppenberg antwoord aan de hand van een kritische reconstructie van het uitgavenbeleid van `AP in de periode 1940-1945. Het resultaat is een boeiende en aangrijpende casestudy die nieuw licht werpt op de botsing tussen ideologie en pragmatisme van een Nederlands bedrijf in oorlogstijd. //

Recensie(s) :
Meteen na de bezetting van Nederland in 1940 namen de nazi's uitgeverij De Arbeiderspers in, met als doel de voormalige sociaaldemocratische klanten te winnen voor het nationaal socialisme. Frederike Doppenberg schreef de turbulente geschiedenis van de vijf heikele oorlogsjaren. Het verhaal is ingewikkeld. Piet Schumachter, voor de oorlog al werkzaam bij De Arbeiderspers, werd verantwoordelijk voor de boekuitgaven. Hij bleef veel oud fonds op de markt brengen, zoals de streekromans uit de succesvolle ARBO-serie. De oude klanten bleven en de nazi's zagen in deze streekromans hun ideologie van 'bloed en bodem' bevestigd. De drukkerij nam de ene na de andere order aan voor het drukken van onversneden nazi-propaganda en de krant (Het Volk) werd omgeturnd tot een Deutschfreundlich dagblad. Doppenberg heeft als bijlage van haar boek een fondsreconstructie uit de jaren 1940-1945 opgenomen. Uit dit boek wordt duidelijk dat de foute Arbeiderspers in feite een geroofd bedrijf was, dat niet veel met deze uitgeverij van voor en na de bezetting te maken had. Met fotokatern (deels in kleur). Boeiend voor geïnteresseerden in het boekenvak en in de Tweede Wereldoorlog.
Verder lezen

Maaszicht uit Maasbracht

Logo Maaszicht

* * O P G E L E T - B E S P A A R - P O R T O * *
In Nederland en België vanaf € 30,- GÉÉN portokosten!

Betaling na ontvangst boeken!

Betaling via PayPal is mogelijk!

SNELLE LEVERING 1 tot 2 WERKDAGEN!

PORTOKOSTEN:

NEDERLANDSE ZENDINGEN via postNL aan Nederlandse tarieven.
Boek tot 350 gram 3.32 euro
Boek boven de 350 gram 4.15 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 5.75 euro //

BELGISCHE ZENDINGEN via Bpost aan Belgische tarieven
Boek tot 350 gram 2.61 euro
Boek boven 350 gram 4.35 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 5.75 euro

ANDERE LANDEN OP AANVRAAG.

Boeken altijd degelijk en professioneel verpakt.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Maaszicht

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Maaszicht
  • Na uw bestelling ontvangen u en Maaszicht een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Maaszicht vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Maaszicht kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.