F.J. van Ettro en P. Scherft - Wapen en wapenspreuk van Zeeland

Schrijver:
Titel: Wapen en wapenspreuk van Zeeland
Taal: Nederlands
Uitgever: Overgedrukt uit het Archief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1979.
Bijzonderheden: paperback pp. 127 t/m 185 + afbeeldingen in uitstekende staat
Prijs: € 8,40
Verzendkosten: € 4,00 (binnen Nederland)
Meer info:
De oudste afbeelding van het Zeeuwse wapen is te vinden als randversiering voor een manuscript uit 1450 dat in opdracht van Philips de Goede, hertog van Bourgondië (en graaf van Zeeland) is gemaakt.
Dit stuk wordt bewaard in de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen. Het wapen laat nog niet de (Hollandse) leeuw rijzend uit de banen van azuur (blauw) en zilver (wit) zien: dat duikt voor het eerst rond 1470 op. De leeuw en de banen moeten los van elkaar worden gezien en dus niet als een zich aan het water ontworstelende leeuw. Dit beeld is langzamerhand gegroeid en heeft met de spreuk 'Luctor et emergo' een forse injectie gehad. De spreuk 'Luctor et emergo' is zeker een eeuw jonger dan het wapen en het lijkt alsof wapen en spreuk naar elkaar zijn toegegroeid. De spreuk stamt uit 1586 en komt voor op een dan geslagen penning met het wapen van Zeeland aan de achterkant. Het opstandige gewest Zeeland uitte hiermee zijn vreugde over het Verdrag van Nonesuch, waarbij koningin Elisabeth I van Engeland beloofde de Opstand tegen Philips II te steunen. Volledig luidt de tekst: 'Autore Deo, favente regina, luctor et emergo'. Destijds werd het Wapen en de tekst in een pamflet als volgt uitgelegd: 'Den Zeelandtschen Leeuw, die worstelt ende climt op uyt den water, door Gods werck ende goetgunstigheyt der Connunghinne'. Dat 'Luctor et emergo' onder het wapen terecht is gekomen (dus aan de achterkant), komt door de lengte van de spreuk. Daarbij komt, dat het eerste deel van de spreuk niet zelfstandig gelezen kan worden. Hoewel van begin af aan een relatie tussen de leeuw en het water is gelegd en vervolgens de spreuk in de volgende eeuwen alleen nog gelezen is als' Ik worstel en kom boven' en in het Zeeuws Volkslied zelfs als 'Ik worstel en ontzwem', is de oorsprong dus niet de strijd tegen het water, maar wordt door iedereen tegenwoordig wel als zodanig beleefd.
Verder lezen

hasselman uit Breda

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 4 euro verzendkosten ) Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten. Afhalen is niet mogelijk.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

F.J. van Ettro en P. Scherft - Wapen en wapenspreuk van Zeeland

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij hasselman

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met hasselman
  • Na uw bestelling ontvangen u en hasselman een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van hasselman vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • hasselman kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.