DIEVOET, W. VAN - Ieperse edelsmeden van het ancien regime.

Schrijver:
Titel: Ieperse edelsmeden van het ancien regime.
Uitgever: , academie Brussel, 2016
Bijzonderheden: Softcover,176 pagina's met talrijke afbeeldingen van keurmerken, NL tekst + resume Francaise.
Prijs: € 29,99
Verzendkosten: € 6,99 (binnen België)
Meer info:
Het naslagwerk der edelsmeden Ieper.Dit boek (176 blz., formaat 16 x 24 cm) is een studie van de edelsmeden van Ieper van het ancien regime. In de inleiding wordt een kort overzicht van de geschiedenis van de steden Ieper, Poperinge en Roeselare gegeven. Oorlogen hebben de stad Ieper meermaals verwoest. Hongersnood en epidemieen hebben de bevolking uitgedund. Voor zilverwerk was er nog weinig ruimte. Het werd door de overheid meer dan eens opgevorderd om de kosten van het leger en de versterkingen van de stad te dekken. Dit verklaart waarom het edelsmeedwerk van de oude periode zeldzaam geworden is. Het oudste bekende stuk stamt uit het midden van de zestiende eeuw. In deel II worden de stadsmerken besproken, waarbij de aandacht gaat naar de talrijke wijzigingen. Die waren het gevolg van de vele veranderingen van regime en bijgevolg ook van reglementering. Die was beurtelings Bourgondisch, Spaans, Frans, Oostenrijks, en telkens werden nieuwe stadsmerken gebruikt, aangepast aan het nieuwe bewind. Voor de jaarletter, die het jaar van de keuring van het zilverwerk aangeeft, werd ook telkens een nieuw alfabet begonnen bij elke verandering van regime. Na 1749 werd de jaarletter vervangen door de twee laatste cijfers van het jaartal. In de mate van het mogelijke geeft het boek voor elk jaar de foto van de stadsmerken met de jaarletter of laatste cijfers, in totaal 283 foto's. is nog bekend van 1525 tot 1750 dank zij de insculpatieplaten die bewaard worden in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel. Het zijn koperen platen waarop de edelsmeden hun merk moesten slaan en hun naam graveren. Ze worden in de bijlage met foto's afgebeeld. Na 1750 zijn de bronnen eerder zeldzaam omdat het grootste deel van het archief aan parochieregisters, zeldzaam. Een aantal ervan konden nog gevonden worden dank zij de nota's van Arthur Merghelynck, die bewaard worden in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. De edelsmeden van Poperinge en Roeselare waren niet talrijk genoeg om de oprichting van een ambacht te rechtvaardigen. Ze moesten hun werken laten keuren te Ieper. Ze worden ook in het boek besproken. In bijlage wordt een alfabetische index van 122 meesters en een alfabetische index van hun 293 merken opgenomen, waardoor opzoekingen aanzienlijk vergemakkelijkt worden. Un resume et un index des marques en francais donne acces aux notices biographiques.
Verder lezen

Erik Tonen Books uit Antwerpen

zakelijk

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling.
We sturen uw bestelling via verzendpartner POSTNL ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 6.99 Euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

DIEVOET, W. VAN - Ieperse edelsmeden van het ancien regime.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.