Spier, Jo - Zwanezang

Schrijver:
Titel: Zwanezang
ISBN: 9789010012111
Taal: Nederlands
Uitgever: Elsevier
Bijzonderheden: 1973, gebonden, redelijk (verkleuring buitenkant, iets roest), zie de foto's
Prijs: € 4,00
Verzendkosten: € 3,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Spier, Joseph Eduard Adolf, tekenaar en illustrator (Zutphen 26-6-1900 - Plandome (New York, Verenigde Staten) 21-5-1978).

Spier was, zeker in de jaren dertig tot zestig, in Nederland een bijzonder populair tekenaar. Velen konden zijn tekeningen met één oogopslag herkennen, zo karakteristiek was zijn klare en verfijnde tekentrant. Zelf had Spier zich altijd liever een tekenende journalist dan een kunstenaar willen noemen; hij voelde zich ook altijd meer thuis in de perswereld dan in artistieke kring.

Hij werkte 16 jaar voor De Telegraaf. De redactie van De Telegraaf streefde naar een voor een ruim publiek aantrekkelijke opmaak van de krant met veel actuele foto- en tekenillustraties. Omdat camera's nog te zwaar en te groot waren voor snel vervoer en de fotoafwerking tijdrovend kon zijn, bestond er behoefte aan de vlug werkende reportagetekenaar. Spier ging daarom vaak op pad met journalisten om ter plaatse schetsen te maken, die dan 's avonds thuis werden uitgewerkt. De voor een afdruk in de krant noodzakelijke tekentechniek van zwart-op-wit kreeg hij spoedig onder de knie. Voor de afwerking gebruikte hij eerst krijtpotlood, later Oostindische inkt. Behalve portretten van bekende Nederlanders - meestal in profiel en ten voeten uit - en afbeeldingen van situaties buitens- en binnenshuis, ging hij ook landschappen en stadsgezichten tekenen. Daarbij gebruikte hij dan het wit op zo'n ruimtelijk geraffineerde wijze dat Spiers tekenkunst wel eens die van het weglaten is genoemd. Van 1930 af begon Spier steeds meer, zoals hij het zelf noemde, 'cartoonist' te worden.

Op dit hoogtepunt van zijn roem bracht de Tweede Wereldoorlog Jo Spier verdriet en ellende. De Duitse bezetters en hun medestanders hielden hem als bekende Nederlander van joodse afkomst vijandig in de gaten en haalden vaak fel naar hem uit. In oktober 1940 moest Spier op staande voet door de directie van De Telegraaf worden ontslagen, omdat de Duitsers een prent over de perikelen van de stadsverduistering - later opnieuw afgebeeld in het album Zwanezang - als defaitistisch en provocerend wilden opvatten.

Hij werd uiteindelijk opgepakt en kwam via kamp Westerbork terecht in Theresienstadt waar hij in de kunstnijverheid te werk werd gesteld tot aan de bevrijding in 1945.

Spier illustreerde meer dan honderd boeken, onder andere het populaire Kopstukken van Godfried Bomans. We vinden zijn tekeningen ook in vele jeugdboeken, verhalenbundels en literaire werken.
Verder lezen

Keetje uit Nieuwveen

Logo Keetje

Welkom bij boekwinkeltje Keetje.
Ik ben een particuliere verkoper. U heeft geen recht van retour. Als u hier niet mee akkoord kunt gaan, plaats dan uw bestelling niet.
U ontvangt een e-mail met betaal informatie na uw bestelling. U krijgt altijd antwoord van mij. Kijk in uw spambox als u geen bericht ontvangt. Boeken worden na ontvangst van betaling verstuurd. Zendingen normaal dagelijks maar ivm Corona 3x per week.
Alle boeken zijn verpakt in transparante beschermende folie. De boeken op de foto's zijn de echte exemplaren. U krijgt wat u ziet.
De verzendkosten staan bij elk boek apart vermeld.
PostNL brievenbuspost € 3,50
Pakketpost:
DPD (naar pick-up parcelshop) tot 20 kg € 5,00
DPD thuisbezorgd tot 20 kg € 6,00
PostNL tot 10 kilo: € 6,75
Verzekerd verzenden € 8,45
Tarieven België
DPD tot 20 kg € 6,70 (naar afhaalpunt € 6,00)

U kiest zelf uw verzendwijze.
Verzendkosten voor rekening van koper. Verzekerd verzenden mogelijk. Verzending voor risico van de ontvanger. Wilt u geen risico lopen, vraag dan om verzekerde verzending. Afhalen in Nieuwveen mogelijk. Mail me gerust als u meer informatie wilt hebben.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Spier, Jo - Zwanezang Spier, Jo - Zwanezang Spier, Jo - Zwanezang Spier, Jo - Zwanezang

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Keetje

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Keetje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Keetje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Keetje vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Keetje kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.