Heijden, A.F.Th. van der - Asbestemming (Een requiem)

Schrijver:
Titel: Asbestemming (Een requiem)
ISBN: 9789021465982
Taal: Nederlands
Uitgever: Querido - Amsterdam
Bijzonderheden: 1995, 5e t/m 8e druk, 309 pp paperback (zo goed als nieuw!) Staat van het boek: 9.0
Prijs: € 4,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
A.F.Th. van der Heijden - Asbestemming
(Een requiem)
(Querido - Amsterdam)
ISBN 9021465981
5e t/m 8e druk 1995
309 pp paperback
(zo goed als nieuw!)
Staat van het boek: 9.0

Twee keer eerder schreef A. F. Th. van der Heijden een requiem-in-proza: De sandwich (1986) voor twee gestorven jeugdliefdes, en dat meer langs de omweg van de fictie, Weerborstels (Boekenweekgeschenk 1992) voor een verongelukte neef.Het derde, Asbestemming, wijdde hij aan zijn op 15 juni 1993 overleden vader. De titel is ontleend aan een formulier waarop de nabestaanden geacht worden in te vullen wat er met de as van de gecremeerde dode dient te gebeuren: bijzetting in urnengalerij of nis verstrooiing boven de Noordzee, per schip dan wel per vliegtuig etc. Van der Heijden lijkt het op zich te hebben genomen zijn vaders as een bijzondere bestemming te geven met dit tegelijk ontluisterende en poëtische verslag van een leven en een sterven. Het boek kan zich zeer wel meten met een op muziek gezet requiem, verdriet, aanvaarding, woede, gelatenheid, onbegrip, vertroosting, opstandigheid wisselen elkaar contrastrijk en met veel tempoverandering af.Een citaat uit het motto, ontleend aan Richard Holmes: 'De zoon, hoe grof hij ook was, wilde zijn vader niet slaan, maar gaf de heer die aan de andere kant van hem zat, een klap en zei: "Sla hem de tafel rond, dan komt hij aanstonds bij mijn vader aan.'Zo gaat het ook in Asbestemming. de klap is onderweg, maar tussen de geheven hand van de zoon en de door de vader uiteindelijk te ontvangen oorvijg bevinden zich vele stadia, die een eerbied ,ondanks allesm verraden. Men zou ook kunnen zeggen: de muilpeer wordt schier eindeloos herhaald en gespiegeld, dat wil zeggen, geanalyseerd, eer hij alsnog doel treft, maar is daarmee dezelfde muilpeer niet meer. Zo mondt dit requiem uit in een apotheose even wreed als teder, een 'onthulling' die de schrijver zich een boek lang met pijnlijke zelfoverreding, ja met geweld lijkt te hebben moeten afdwingen.Recensie(s)Dit boek, gedeeltelijk dagboeksgewijs geschreven, is een eredienst aan de vader van de schrijver, in 1993 op 67-jarige leeftijd aan longemfyseem gestorven. Het is een overtuigende stilering van de feiten: het sterven en de crematie en naar aanleiding daarvan een zoektocht naar de 'erfenis' van zijn beminde vader, het alcoholisme. "Ik weet niet meer uit wat voor misplaatste eerbied ik besloot me aan de feiten te houden, en hun weergave enigszins te stileren". De titel komt uit een formulier van een uitvaartfirma. Het boek is een poëtisch, maar ook filosofisch eerbetoon aan een vader, die toch ook spiegelbeeld van de zoon is. Het sterven vindt plaats op de dag dat het eigen zoontje van de schrijver vijf jaar wordt. Het schamelste uit het leven van zijn vader probeert Van der Heijden om te smeden, net zolang tot ze in een roman als poëzie kunnen dienen. Daarin is hij ten volle geslaagd.

Prijs €4,50 excl verzendkosten
(verzendkosten €4,15)
BIJ BESTEDING VANAF €20,- GRATIS VERZENDING ! !
Verder lezen

Stanley&Livingstone

Stanley&Livingstone uit Utrecht

Logo Stanley&Livingstone

GRATIS VERZENDING VANAF 20,- aan bestedingen!!

Van Harte Welkom bij Stanley&Livingstone!
U kunt kiezen uit een gevarieerd en alsmaar groeiend aanbod aan literatuur en romans, Engelstalige, Franstalige, Duitstalige en ook Spaanstalige boeken, maar ook Kunstboeken en Natuur....Als u voor €20,- of meer aan boeken bestelt komen de verzendkosten te vervallen. Alleszins de moeite waard om eens rond te kijken!

ZIEN WAT U KOOPT!
Alle boeken zijn ruimschoots voorzien van foto's zodat u een goed beeld krijgt van het boek. De staat van het boek is vaak omschreven en voorzien van een cijfer op de schaal van 1 tot 10. 10 = Nieuwstaat.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Heijden, A.F.Th. van der - Asbestemming (Een requiem) Heijden, A.F.Th. van der - Asbestemming (Een requiem) Heijden, A.F.Th. van der - Asbestemming (Een requiem)

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Stanley&Livingstone

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Stanley&Livingstone
  • Na uw bestelling ontvangen u en Stanley&Livingstone een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Stanley&Livingstone vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Stanley&Livingstone kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.