Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Enquist, P.O. - De vijfde winter van de magnetiseur

Schrijver:
Titel: De vijfde winter van de magnetiseur
ISBN: 9789026317491
Taal: Nederlands
Uitgever: Ambo/Anthos Uitgevers
Bijzonderheden: 232pp, gebonden, hardcover
Prijs: € 3,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Bij bestelling van 4 boeken uit het boekwinkeltje Het Bureau,krijgt u het vierde boek met de laagste prijs gratis.(verzending van een postpakket van 4 boeken kost meestal evenveel als verzending van een postpakket met 1 boek )

Na Het bezoek van de lijfarts opnieuw een wervelende historische roman van meesterverteller Per Olov Enquist. De vijfde winter van de magnetiseur is een intrigerend, van psychologie, politiek en religie doortrokken drama, dat zich afspeelt in een klein dorp in het Duitsland van de achttiende eeuw.
Friedrich Meisner is een hypnotiseur. Zijn vermogen te genezen kan ook schade toebrengen. Na zijn dramatische vlucht voor een groep premiejagers arriveert hij in de herfst van 1793 in Seefond, een klein Duits dorp. Meisners praktijken zijn gebaseerd op Franz Anton Mesmers leer van het Dierlijk Magnetisme, die - gecombineerd met zijn indrukwekkende en raadselachtige verschijning - hem in staat stellen alle inwoners van Seefond inclusief de prins, in te palmen. In dit dorpje met zijn religieuze scheidingen veroorzaakt deze vreemdeling een opleving van het geloof, 'een stormvloed van toewijding en extase'. Hij brengt een nieuwe religie.
Maar de geleerden twijfelen aan hem: bezit deze man werkelijk de gave tot genezen of is hij een charlatan? Is hij een profeet of een oplichter, revolutionair of parasiet? Door zijn poging om deze 'wonderdokter' te ontmaskeren en de betovering te verbreken, raakt dr. Selinger verzeild in een strijd van mythische proporties.
Recensie(s)
Meisner is een begaafd magnetiseur die mensen kan genezen, maar soms ook heel egoistisch gebruikt. Hij is eerder uit Wenen verjaagd en er was een rechtszaak tegen hem. Hij is op de vlucht omdat hij een meisje heeft verkracht en haar broer verwond. In oktober 1793 komt hij aan in het Duitse stadje Seefond, waar hij al gauw de bevolking voor zich weet te winnen, o.a. door genezing van de blinde dochter van een arts. Deze arts blijft sceptisch en als hij als wetenschappelijk waarnemer de behandeling van een vrouw met buitenbaarmoederlijke zwangerschap volgt, ontmaskert hij Meisner, maar voelt zich daar niet gelukkig over, evenmin over de rechtszaak die volgt. Enquist (1934) is een belangrijk Zweeds auteur. Zijn roman 'Het bezoek van de lijfarts' werd een bestseller in ons land. Ook deze vroege, goed vertaalde roman is indrukwekkend door het prachtige psychologische portret van Meisner, zijn patienten en de mensen die aan hem twijfelen. Knap speelt Enquist met de psychologische krachten en de vraag wat goed en kwaad is. Omslagreproductie in kleur van Millets Louise-Antoinette Feuardent
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Enquist, P.O. - De vijfde winter van de magnetiseur