Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod)

Schrijver:
Titel: Carel by der gratie Godts... (boekverbod)
Taal: Nederlands
Uitgever: F. en D. Vander Ween, Gent, december 1728
Bijzonderheden: Keizer Karel verbiedt het lasterlijke Amsterdamse periodiek "Quintessence des Nouvelles Historiques"
Prijs: € 120,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Eenbladdruk van 42 x 33 cm., gebrokkeld aan de randen, stukjes afgescheurd met klein tekstverlies in linkermarge (zie foto), licht ingescheurd aan de horizontale vouw. Gedrukt op geschept gevergeerd papier met watermerk. Mooie initiaal en wapen, perfect om in te lijsten. Fraai gedrukt door het Gentse huis Vander Ween ("zijn boeken munten uit door de typografische zorg en het lettermateriaal" ; in "Gent, 1000 jaar kunst en cultuur", p. 75)

Keizer Karel VI van de Oostenrijkse Nederlanden verbiedt de invoer vanuit Nederland van het tweewekelijks blad "Quintessence des Nouvelles Historiques, Politiques, Critiques & Galantes", dat "tot Amsterdam tweemael ter weke wordt gedruckt" en dat vol staat met "grauwelijke lasteringen" en "schandelyke schelt-woorden", op straffe van 300 gulden voor de eerste overtreding (waarvan 100 voor de verklikker), 600 voor de tweede overtreding en eeuwige verbanning voor de derde.

Het periodiek "Quintessence des Nouvelles Historiques, Politiques, Critiques & Galantes" werd in 1689 opgericht in Den Haag, werd er door meerdere drukkers gedrukt (Uitwerf, Meindert, Herman) en verhuisde na een onderbreking in de publicatie naar Amsterdam (Uitwerf, Desbordes). Het is zeer zeldzaam en er zijn geen exemplaren bekend na december 1727, hoewel het volgens dit verbod van Karel VI toch nog bestond eind 1728. Het was behalve libertijns en satirisch ook uitgesproken protestants, vandaar waarschijnlijk de strengheid van de zeer katholieke keizer.
(bron: dictionnaire-journaux.gazettes18e.fr/journal/1153-la-quintessence-des-nouvelles)

Plano ordonnanties zoals deze waren bedoeld om uit te hangen, werden vervolgens overkleefd of afgerukt, en zijn dus zeer zeldzaam. Niet in Worldcat, niet in STCV, niet in UB Gent, wel in KB Brussel, Kostbare Werken LP 13.119 E 10 (RP). De KB heeft ook een Brusselse druk, door Fricx, eveneens uit 1728. (Kostbare Werken VB 3.323 C 31)

Prijs 120 euro, plus 10 voor aangetekende verzending in België en Nederland.
Verder lezen

De Boekengek uit Kalmthout

particulier

Logo De Boekengek

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod) Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod) Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod) Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod)

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Boekengek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Boekengek
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Boekengek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Boekengek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Boekengek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.