Raad van Vlaanderen - Ordonnantie (...) aengaende het uyt-banne

Schrijver:
Titel: Ordonnantie (...) aengaende het uyt-bannen van de Egiptenaers
Taal: Nederlands
Uitgever: Weduwe ende Hoirs van Jan vanden Kerchove, Gent, 1663
Bijzonderheden: Verbanning van alle zigeuners uit het Graafschap Vlaanderen
Prijs: € 75,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Bevel van "Philips by der gratie Godts" (Filips IV, 1605-1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden) aan alle "Egiptenaers" (zigeuners) om binnen de vier dagen het graafschap Vlaanderen te verlaten "op verbeurte van lyf ende goet" (=doodstraf) en dat vanwege de door hen veroorzaakte "grote overlast, verdruckinghen, ghewelt,.." .
Bevel van koningin Isabella van Spanje, gegeven te Brussel op 31 oktober 1623, opnieuw uitgevaardigd in 1663.
19 x 15 cm., 8 blz., handgeschept gevergeerd papier compleet en in perfecte staat. Wapen van de Raad van Vlaanderen op omslag, initialen en sier-elementen in tekst.
De zoveelste verbanning van de zigeuners, na eerdere verbanningen uit Spanje (vijftiende eeuw) en Frankrijk en Engeland (zestiende eeuw). In de zeventiende eeuw dacht men nog dat de zigeuners uit Egypte kwamen (vandaar ook de naam "gypsies") ; nu weet men uit DNA-onderzoek dat ze rond 500 NC uit Noord-India hun lange reis naar het westen begonnen zijn en rond 1100 vanuit Bulgarije naar West-Europa zijn uitgezwermd. Ze werden dikwijls vervolgd, met als dieptepunt het nazisme (een half miljoen zigeunerdoden).
Bijzonder tijdsdocument. Deze editie wordt nergens op internet te koop aangeboden en zit ook in geen enkele openbare collectie (wel de uitgave in-4° en de herdruk uit 1662).
Prijs 75 euro plus 10 euro voor aangetekende verzending in België en Nederland.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Raad van Vlaanderen - Ordonnantie (...) aengaende het uyt-bannen van de Egiptenaers Raad van Vlaanderen - Ordonnantie (...) aengaende het uyt-bannen van de Egiptenaers

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Boekengek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Boekengek
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Boekengek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Boekengek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Boekengek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.