Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

MERIAN, MARIA SIBYLLA: Vlinders vangen in de Tropen - Ella Snoop - u

Schrijver:
Titel: MERIAN, MARIA SIBYLLA: Vlinders vangen in de Tropen - Ella Snoop - uitgeverij Waanders
Taal: Nederlands
Uitgever:
Bijzonderheden:
Prijs: € 15,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Maria Sibylla Merian was de eerste die kunst en entomologische wetenschap wist te combineren. Ze kon beter dan wie ook in haar tijd vlindervleugels, harige rupsen, poppen waarin de vlinder zich al openbaart met één haar van het penseel vastleggen. Het British Museum in Londen en de koningin van Engeland bezitten veel en prachtig werk - in het boek opgenomen - van deze Duitse kunstenares die in de uitgeversstad Frankfurt in 1647 werd geboren. Ze woonde meer dan 25 jaar in Amsterdam waar ze in 1717 stierf. Beroemd en gerespecteerd zowel onder kunstenaars als onder wetenschappers. Maria Sibylla was een eigenzinnige en avontuurlijke vrouw. Met haar jongste dochter vertrok ze op 53 jarige leeftijd naar Suriname om daar insecten, reptielen en amfibieën te observeren en te tekenen.
De auteur Ella Reitsma heeft voor het eerst een poging gedaan de handen van moeder Maria Sibylla en haar twee dochters Johanna Helena en Dorothea Maria te onderscheiden. Tot nu toe werd de aandacht alleen op de moeder gericht. Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat ook de kinderen hard in het atelier meewerkten. In Amsterdam waar moeder en dochters vanaf 1691 woonden was de samenwerking zeer nauw. De auteur bracht de intellectuele scene het licht waarin Maria Sibylla zich in Frankfurt, in Neurenberg en in Amsterdam begaf. Er worden nieuwe verbanden gelegd, nieuwe voorgangers met nog niet eerder gepubliceerd werk getoond, er zijn nieuwe tekeningen ontdekt en er zijn nieuwe biografische gegevens aan het licht gebracht. Het boek presenteert een vorm tussen kunstjournalistiek en wetenschap en is zeer toegankelijk.
rec. Maria Sibylla Merian is een begrip in de kunstwereld en in de biologie. Al in 1699 reisde de schilderes (53 jaar oud) met een van haar dochters naar Suriname om daar de metamorfosen van ei, rups, pop tot vlinder op waardplant te bestuderen voor haar beroemde plaatwerk. Schrijfster Ella Snoop (= Reitsma) reisde haar achterna. Merians avonturen, zeereis, Paramaribo, regenwoud, plantages en slavernij, WIC, techniek van afbeeldingen en boekdrukkunst worden vergeleken (thema 'Toen en nu') met vliegreis, eigen ervaring met kweek van rupsen, hedendaagse school ter plaatse. De uiterst informatieve tekst wordt onderbroken door ruim twintig vragen die 'dwingen' tot kritisch lezen wat betekent 'op de valreep', wat is een voedselplant, wanneer werd de slavernij afgeschaft. Boeiend en leuk, in korte eenvoudige zinnen. Deze vrijwel vierkante uitgave is mooi geillustreerd, o.a. door een aantal van de prachtige aquarellen van Merian en dochters te vergelijken met hedendaagse fotos.
Verder lezen

VOL-DE-VENT uit Zwolle

particulier

Logo VOL-DE-VENT

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

 - MERIAN, MARIA SIBYLLA:   Vlinders vangen in de Tropen - Ella Snoop - uitgeverij Waanders