Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

FREAKS - Collectie Akimitsu Naruyama : de exploitatie van menselijke f

Schrijver:
Titel: FREAKS - Collectie Akimitsu Naruyama : de exploitatie van menselijke fysieke fenomenen in circussen en reizende gezelschappen - Akimitsu Naruyama - uitgeverij Librero, 191 blz.
Taal: Nederlands
Uitgever:
Bijzonderheden:
Prijs: € 12,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw ontstond, vooral in Amerika, een enorme belangstelling voor het 'theater'. De vele reizende circussen en rondtrekkende gezelschappen deden hun voordeel met de groeiende behoefte aan amusement. In deze circussen verdienden niet alleen mensen hun brood die iets konden wat anderen niet konden - ook mensen met aangeboren afwijkingen vormden een graag geziene 'attractie'. Phineas T. Barnum, onder andere oprichter van het circus Barnum & Bailey, speelde in die gebeurtenissen vanaf de jaren '50 van de 19e eeuw een zeer belangrijke rol. Hij gaf werk aan mensen met drie benen, aan hermafrodieten, pin heads, extreem dikke en extreem dunne mensen, Siamese tweelingen, dwergen en reuzen. Barnum betaalde al deze 'artiesten' goede salarissen en bleef zelf ook niet arm.
De belangstelling voor de optredens werd nog groter na de uitvinding van de fotografie. De artiesten lieten zich fotograferen, bijvoorbeeld in de beroemde studio van de New-Yorkse fotograaf Eisenmann, en deze foto's zorgden voor een nog grotere bekendheid. Bovendien brachten de plaatjes zelf ook geld in het laatje, want ze werden na de voorstelling vaak gesigneerd verkocht aan het publiek.
Graaf Jenkins, zelf onder andere als goochelaar werkzaam in de kermisbranche, verzamelde deze foto's vanaf het begin en legde een enorme collectie aan, die later vrijwel geheel gekocht werd door de Japanse kunsthandelaar Akimitsu Naruyama, die zelf ook al dergelijke foto's verzamelde.
Een keus uit deze collectie is in FREAKS bijeengebracht. Zowel de foto's zelf, soms ware kunststukjes van meer dan 100 jaar oud, als de mensen die erop afgebeeld staan, boeien ons tot op de dag van vandaag.
rec. Dit boek gaat over een omstreeks 1900 overal ter wereld populair fenomeen de tentoonstelling in circussen, kermissen en reizende tentoonstellingen van levende mensen met fysieke mismaaktheden (dwergen, reuzen, vrouwen met baard, mensen met extreme haargroei op het lichaam etc.), in het Engels aangeduid als 'freaks'. Het boek is vooral een verzameling van ruim honderd zwart-witfoto's uit die tijd, deels gemaakt door destijds beroemde fotografen voor wie deze mensen graag poseerden, deels door andere artiesten van de kermissen. De foto's zijn thans in het bezit van de Japanse kunstkenner en -handelaar wiens naam in de titel voorkomt. De inleiding en de bijschriften bij de foto's documenteren dat dit een serieuze cultuur- en maatschappij-historische studie is over deze, naar onze huidige maatstaven onbegrijpelijke en onaanvaardbare vorm van systematische aantasting van de menselijke waardigheid.
Verder lezen

VOL-DE-VENT uit Zwolle

particulier

Logo VOL-DE-VENT

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

 - FREAKS - Collectie Akimitsu Naruyama : de exploitatie van menselijke fysieke fenomenen in circussen en reizende gezelschappen - Akimitsu Naruyama - uitgeverij Librero, 191 blz.