Cevanu, Mia - Batavia - Singapore / Roman van leven en liefde

Schrijver:
Titel: Batavia - Singapore / Roman van leven en liefde
Taal: Nederlands
Uitgever: A.W. Bruna & Zoon's Uitgevers-mij N.V.
Bijzonderheden: In goede staat. Gebonden, gele linnen uitgave, 269pp.
Prijs: € 6,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Enige verkleuring en ouderdomsvlekjes, maar gezien ouderdom nog in prima staat. Authentieke ex libris sticker op schutblad.

Mia Cevanu, Batavia-Singapore (A.W. Bruna en Zn, Utrecht z.j.)
‘Een voorwoord in een roman is ouderwetsch en toch heeft dit persoonlijk contact iets nuttigs. Het is de kennismaking tusschen auteur en lezerskring, opdat deze laatste bij het beoordeelen van de “genotene” lectuur, zijn oordeel juister zal kunnen stellen. Zal er ergenis van zeden over de ietwat rauwe schildering van zeden in Nederlands tropische gewesten, het eerste zal men de waarheidsliefde van den auteur in twijfel trekken of hem boos ter verantwoording roepen. Helaas... hier is slechts neergeschreven wat werkelijkheid was, toestanden van zeer kort nog geleden... Zijn er, die den auteur van partijdigheid beschuldigen willen, omdat de bewoners van het Britsche schiereiland als zooveel beter worden geschilderd dan hun naburen op Java, dan kan de auteur echter de geruststellende(?) verzekering geven, dat het ook daar niet altijd even heilig toegaat, maar dat in dit geval de belichting anders móést worden, n.l. gezien door de oogen van den hoofdpersoon, die hier een ander leven vond.

Deze jonge vrouw is geen éénling temidden van duizenden anderen. Zij is een tijdsverschijnsel in de Indische maatschappij. De sfeer die om hen broeit is voor velen gelijk, slechts de loop der levens is verschillend zoovele menschen er zijn.’

Gelijk men uit dit serieuze voorwoord kan opmaken: wij hebben hier voor de zooveelste maal weer eens met een zedenschildering van de koloniale milieus te doen. Hoewel schrijfster dus geen voorkeur heeft voor ‘de bewoners van het Britsche schiereiland’, moet zij toch verklaren, dat de suikerzoete joggies van Singapore haar geschikter gezelschap lijken voor de dolle Lona, hoofdpersoon van dezen roman, dan de opiumschuivende en met andermans gaden dartelende kolonialen van Batavia...

Mia Cevanu schildert in Batavia-Singapore het leven van een jonge vrouw, die als handschoentje in het huwelijk geloodst, langzaam haar reinheid verliest, d.w.z. zij komt in hoogst precaire situaties, zooals alleen een vrouwelijk auteur die met verbijsterende fantasie kan uitbeelden. Of het Indische Sodom-en-Gomorra van Mia Cevanu werkelijk zoo bestaat, wil ik niet beoordeelen; het lijkt mij voldoende te constateeren, dat de schrijfster er uitvoerig aandacht aan wijdt en iedere zonde minstens effleureert. Ook de reine Lona wordt meegesleurd in natuurlijke en tegennatuurlijke passies, totdat zij kordaat van haar meer en meer verloopen Jules gaat scheiden en een droom doorleeft met een correcten Engelschen boy. Ook in Singapore echter vervolgt haar de zonde in den vorm van een satanischen arts, zoodat de vlucht in het ‘gezonde, normale’ nog maar net lukt.

Het boek is geschreven ‘Europa, 1933’ en doorvlochten met citaten van Shelley, Verlaine en andere groote auteurs, wier reputatie die van Mia Cevanu aanmerkelijk zal moeten ondersteunen, als haar zedenschildering voor het critisch gerecht komt.

Menno ter Braak

Bron: www.mennoterbraak.nl
Verder lezen

Feestboek uit Maastricht

Logo Feestboek

Feestboek wil mooie tweedehands boeken een tweede leven geven. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Het is mogelijk om uw bestelling als cadeau te verzenden. In Maastricht en omgeving is de bezorging gratis. *** http://feestboek.boekwinkeltjes.nl *** Literatuur * Romans * Thrillers * Biografieën * Kunst * Muziek * Films * Psychologie * Filosofie * Geschiedenis * WOII * Religie * Heemkunde * Verzamelbundels * Stripalbums * Kookboeken * Hobbyboeken * Schaken en meer!

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Cevanu, Mia - Batavia - Singapore / Roman van leven en liefde

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Feestboek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Feestboek
  • Na uw bestelling ontvangen u en Feestboek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Feestboek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Feestboek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.