Audoin-Rouzeau, Stéphane & Becker, Annette - '14- '18 De Grote

Schrijver:
Titel: '14- '18 De Grote Oorlog opnieuw bezien
ISBN: 9789053303603
Taal: Nederlands
Uitgever: Mets & Schilt, 2004
Bijzonderheden: 1e druk, gebonden met stofomslag, zgan, pakketpost
Prijs: € 6,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Dit boek, geschreven door twee eminente historici, is essentieel voor het begrijpen van de Eerste Wereldoorlog. Het handelt niet over de gevolgde militaire strategieën of over het verloop van de strijd, maar biedt een helder inzicht in het speciale karakter dat deze oorlog had en de gevolgen daarvan. Hoe kon het zijn dat deze slachtpartij, die bijna tien miljoen doden zou opeisen en evenzovele gezinnen en families voor altijd zou verminken, door diezelfde miljoenen werd geaccepteerd, vaak zelfs met volle overgave?


Recensie(s)
In dit prettig leesbare boek laten twee Franse historici een geheel nieuw beeld van de Grote Oorlog zien. Ze doen dit naar aanleiding van drie nieuwe onderzoeksaspecten. Allereerst onderzoeken ze het fysieke geweld. Waarom bestreden miljoenen mensen elkaar onophoudelijk tot de dood erop volgde? Vervolgens is er aandacht voor de motieven van de partijen: welke nationalistische en racistische vooroordelen waren er en in welke mate bepaalden deze het beeld tijdens de strijd. Ook de gevolgen voor de situatie in Europa en de rest van de wereld komen aan bod. Het laatste onderwerp is de verwerking van de dood van 10 miljoen soldaten in de diverse kampen. Op welke manier kon men deze grote verliezen verwerken en hoe werd er uiting gegeven aan het verdriet? Dit onderzoek aan de hand van vele, ook niet-Franse bronnen geeft een nieuwe kijk op een aantal onderbelichte aspecten van de Eerste Wereldoorlog. Een overzichtelijk opgezette studie met interessante antwoorden op niet eerder gestelde vragen, geschikt voor historici.

Bas van der Zee


Toon meer
Reviews Schrijf een review3.0

van de 5
1 review

0
0
1
0
0

00

 
Wisselvallend 'ander' boek over eerste wereldoorlog
| louisz
| 30 april 2013

Dit boek beoogt een ander beeld te geven van de eerste wereldoorlog dan de gangbare boeken over die oorlog.

Het boek gaat dan ook niet over het verloop van de strijd, de oorzaken van de oorlog of dat soort zaken, maar probeert antwoorden te geven op vragen als als ‘hoe konden mensen die in een betrekkelijk moderne en geweldloze maatschappij leefden elkaar van de ene op de andere dag zo massaal gaan afslachten / mishandelen?’, ‘hoe konden ze zo massaal enthousiast aan de oorlog gaan deelnemen’, ‘hoe werd de rouw collectief en individueel verwerkt’, 'hoe handelden neutrale instituties als de kerk, wetenschap en hulpverlening in de oorlog' etc. Het boek beschrijft eigenlijk zaken die onbelicht, onderbelicht of verkeerd belicht zijn in verband met de oorlog.

Hierdoor ontbreekt helaas een duidelijke rode draad in dit boek, het lijkt als een collectie van stukken die willekeurig bij elkaar zijn geveegd.

Maar gezegd moet worden dat dit boek enkele bijzonder interessante observaties biedt die ik in andere boeken over de oorlog nog niet ben tegengekomen. Bij vlagen is dit boek dan ook zeer boeiend, met name in het eerste deel (over 'geweld'). Echter, ook vaak lijkt het maar voort te kabbelen en op een te hoog abstractieniveau te zijn geschreven: je vraagt je af 'en wat is nu de conclusie', die vervolgens niet komt.

Het boek is oorspronkelijk in het Frans geschreven en dat blijkt ook duidelijk uit de inhoud van het boek. Storend vond ik dat echter nooit: het boek is absoluut niet vooringenomen.

Dit boek is bedoeld voor mensen die al meerdere boeken over WO1 hebben gelezen: voorkennis is dus wel gewenst. Wie tot die doelgroep behoort en een boek zoekt dat eens een andere invalshoek biedt, zal hier waarschijnlijk geen miskoop aan doen, mits hij het goedkoop op de kop kan tikken.


Vond je dit een nuttige review?
1 0 Ongepaste review?Productspecificaties

Inhoud
Taal :Nederlands Bindwijze :Hardcover Verschijningsdatum :maart 2004 Druk :1e druk Afmetingen :22 x 15 x 4 cm Aantal pagina's :351 pagina's Illustraties :Nee ISBN13 :9789053303603 Kaarten inbegrepen :Nee

Betrokkenen
Auteur :Stéphane Audoin-Rouzeau, A. Becker Uitgever :Mets & Schilt

Vertaling
Vertaald door :Ineke Mertens, F. Mertens

EAN
EAN :9789053303603

Overige kenmerken
Extra groot lettertype :Nee Gemiddelde leestijd :9 h
Je vindt dit artikel in
Categorieën :Geschiedenis
Populair thema :Eerste Wereldoorlog, Militaire geschiedenis Studieboek of algemeen :Algemene boeken Nieuw of tweedehands :Tweedehands, Nieuw Verschijningsvorm :Hardcover
Toon meer


Uit ons lees MagazineMooie verhalen uit de geschiedenis
Mooie verhalen uit de geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Een goede reden om historische boeken te lezen en je te laten meeslepen door verrassende en intrigerende verhalen over het verleden.
Lees volledig artikel
Bindwijze: Hardcover

24, 994 - 5 dagen

Tooltip 

Verkoop door partner van bol.com Antiquariaat Noordzuid  In winkelwagen

Op verlanglijstje

Gratis verzending
30 dagen bedenktijd en gratis retourneren


Andere verkopers (14)

Tweedehands
Als nieuw vanaf € 9,95
Tweedehands
Bekijk en vergelijk alle verkopers vanaf € 9,95


Anderen bekeken ook


Vergeten Stemmen Uit De Grote Oorlog

Max Arthur

Vergeten Stemmen Uit De Grote Oorlog
Verder lezen

Hartogboeken uit Rotterdam

INKOOP - VERKOOP Verzendkosten: Briefpakje: E 3,48 tot 350 gram, E 3,95 tot 2 kg Pakketpost: PostNL E 6,50 of UPS E 4,10 naar een afhaalpunt of DPD E 5,05 naar een afhaalpunt, afhankelijk van uw keuze Of afhalen in de winkel (Maria Danneelserf 1, Capelle a/d IJssel) op ma. t/m zat. tussen 15.00 en 17.00 u. Alleen op afspraak!

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Audoin-Rouzeau, Stéphane & Becker, Annette - '14- '18 De Grote Oorlog opnieuw bezien Audoin-Rouzeau, Stéphane & Becker, Annette - '14- '18 De Grote Oorlog opnieuw bezien

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Hartogboeken

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Hartogboeken
  • Na uw bestelling ontvangen u en Hartogboeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Hartogboeken vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Hartogboeken kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.