Hendrik Conscience - Phantazy

Schrijver:
Titel: Phantazy
Taal: Nederlands
Uitgever: L.J. De Cort, Antwerpen, 1837
Bijzonderheden: Mooi exemplaar van Consciences tweede boek
Prijs: € 150,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
"Phantazy. Door Hendrik Conscience, schryver van Het Wonderjaer. Antwerpen, Ter drukkerij van L.J. De Cort, op de Paddegragt, 1837."

25 x 16 cm., nieuwe band in papier met negentiende-eeuws motief. Oorspronkelijk grijs omslag bewaard. IV plus 194 plus 2 blz., gedrukt op dun velijnpapier zonder watermerk, compleet, beduimeld.

Het tweede boek van Hendrik Conscience verscheen één jaar na zijn debuut "Het Wonderjaer". Het is een bizarre mengeling van fantastische verhalen en poëzie. Achteraf was Conscience zelf ontevreden over het boek (hij noemde het "een dwaasheid") en hij heeft de inhoud nooit laten herdrukken.

De oplage bedroeg 800 exemplaren, waarvoor drukker L.J. De Cort aan Conscience 1.000 frank aanrekende. Er waren 279 intekenaars à 3 frank per exemplaar. Gelukkig kreeg Conscience van koning Leopold, de Belgische staat en de provincie Antwerpen samen nog eens 1.000 frank subsidie, zodat hij zijn broek niet scheurde.

"Phantazy" verscheen in vier edities: in een grijs papieren omslag (zoals dit exemplaar), in een rose omslag (zie Google Books cQ9RAAAAcAAJ), in een kartonnen uitgeversband met linnen rug, en tenslotte werden enkele present-exemplaren gedrukt op zwaar geschept papier met watermerk Whatman.

Laurentius Joannes De Cort (1793-1866) was in Antwerpen als drukker actief vanaf 1836 tot aan zijn dood. Eén jaar na "Phantazy" drukte hij Consciences beroemdste boek "De Leeuw van Vlaenderen".

Literatuur: H. Dirkx, "Bijdrage tot de bibliographie van de vroege drukken van Hendrik Conscience", De Gulden Passer, 1953, p.38-40.
Ludo Simons, "Het boek in Vlaanderen sinds 1830", p. 50-51.
August Keersmaekers, "Hendrik Conscience. De muze en de Mammon", p. 20-21.

Ondanks de relatief hoge oplage in 1837 is Phantazy vandaag zeldzaam. Ik vind geen ander exemplaar te koop op internet. Prijs 150 euro plus 10 voor aangetekende verzending in België en Nederland. Afhalen in Kalmthout kan.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Hendrik Conscience - Phantazy Hendrik Conscience - Phantazy Hendrik Conscience - Phantazy

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Boekengek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Boekengek
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Boekengek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Boekengek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Boekengek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.