Rossem, Jean-Pierre van - 680

Schrijver:
Titel: 680
ISBN: 9789461310620
Uitgever: Van Halewyck
Bijzonderheden:
Prijs: € 36,99 (Excl. verzendkosten)
Meer info:


680 1e druk is een boek van Jean-Pierre van Rossem uitgegeven bij Van Halewyck. ISBN 9789461310620

Zonder 'Belgisch' uranium hadden de VS nooit een atoombom op Hiroshima kunnen gooien.In de mijn van Shinkolobwe (Katanga, Congo) liet Union Minière (nu Umicore) uranium opdelven van een ongezien hoge kwaliteit. Nog vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verstuurde een directeur van Union Minière in het grootste geheim meer dan duizend ton uraniumoxide naar New York. De VS vreesde dat Duitsland bezig was met de bouw van een atoombom. Met een inzet van meer dan 125.000 werknemers en van tientallen miljarden dollars begon Amerika hals over kop aan het zogeheten Manhattan Project.
Wanneer de eerste bommen bijna klaar waren, tekenden de vier Belgische ministers in Londen een tienjarig contract waarbij de Amerikanen het monopolie kregen op de aankoop van 'Belgisch' uranium. Bij de ondertekening, enkele weken na de bevrijding van Brussel, werd flagrant valsheid in geschrifte gepleegd door de ministers Spaak, Pierlot, Gutt en De Vleeschauwer om het Parlement buitenspel te zetten. Dankzij de Belgische ministers kon de Koude Oorlog al worden opgestart, nog vóór de Tweede Wereldoorlog beëindigd was. De vier ministers werden een speelbal van de vers opgerichte Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Daar zouden later vier politieke moorden uit voortkomen, waaronder die op Patrice Lumumba en die op Julien Lahaut.

Toen de Russische troepen in 1945 Berlijn binnenvielen, vonden ze een kleine tweehonderd ton 'Belgisch' uranium. Union Minière had in volle oorlogstijd namelijk ook uranium verkocht aan de nazi's; het zou gebruikt worden voor de eerste Russische atoombom in 1949.680

Verder lezen

Palletmakelaar.nl uit Wommels

Logo Palletmakelaar.nl

Via www.boek-menu.nl besteld u nieuwe en gebruikte boeken voor leuke prijzen. Boeken besteld op werkdagen voor 12:00 uur worden nog dezelfde werkdag verzonden. Boeken besteld op werkdagen na 12:00 uur of in de weekenden worden de eerstvolgende werkdag verzonden.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Rossem, Jean-Pierre van - 680

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Palletmakelaar.nl

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Palletmakelaar.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en Palletmakelaar.nl een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Palletmakelaar.nl vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Palletmakelaar.nl kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 dagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.