Scharp, Jan, predikant te Rotterdam - Lierzang aan mijne landge

Schrijver:
Titel: Lierzang aan mijne landgenooten in den oorlog van het jaar 1793
Taal: Nederlands
Uitgever: Rotterdam, Johannes Hofhout en zoon
Bijzonderheden: 1793, 18 pagina's. Zonder omslag. ooit verwijderd uit een convoluut.
Prijs: € 20,00
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Genre:
Hoewel het door de auteur een lierzang wordt genoemd, is dit geschrift veel meer dan poëzie. Het is een pamflet in 49 lyrische strofen van 10 regels: een stookschrift, propaganda. Dominee Jan Scharp is even doorkneed in de techniek van het dichten als in de kunst de gewone man en vrouw te winnen voor de standpunten van de actievoerders tegen de patriotten. Met de prins en God als trekpleisters.

Inhoud:
Scharp bedient zich buitengewoon handig van destijds vooral bij patriotten gebruikelijke geladen begrippen als medeburger, vrijheid en ’t algemeen. Nog onlangs, schrijft hij, heeft God Nederland gered uit de klauwen van de twist en tweedracht zaaiende patriotten. En opnieuw zal Hij ons redden; deze keer uit de grijpgrage vingers van de oprukkende Fransen. De Nederlanders wordt aangeraden de nog overgebleven patriotten niet te steunen. Zij noemen zich vrienden van het vaderland, maar ze heulen met de goddeloze Fransen. Scharp probeert patriottische medeburgers die nog steeds hopen op een overwinning na de staatsgreep van Willem V in 1787, over te halen zich te bekeren tot de partij die Scharp aanbeveelt. Zijn boodschap: laten we ons verenigen en ons onderwerpen aan het gezag van de Staten. En de stadhouder de waardering geven die hij verdient.

bibliotheek:
6 Grote Nederlandse bibliotheken bewaren samen 9 exemplaren van dit pamflet. Knuttel 22153.

Jan Scharp (1756-1828) had gepreekt in Tholen, Axel en Noordwijk toen hij in 1789 naar Rotterdam werd beroepen. Behalve predikant was Scharp dichter en hij was ook een vurig aanhanger van de Oranjepartij. Daarom legde hij in 1798 zijn ambt neer en was hij korte tijd hoogleraar in Duisburg. In 1800 keerde hij als predikant te Rotterdam terug. Van 1802-1803 publiceerde hij het Leven van Willem George Fredrik, Prince van Orange, Rotterdam, J.P.van Ginkel.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Scharp, Jan, predikant te Rotterdam - Lierzang aan mijne landgenooten in den oorlog van het jaar 1793

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Zilveren Eeuw

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Zilveren Eeuw
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Zilveren Eeuw een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Zilveren Eeuw vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Zilveren Eeuw kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.