N.N. - Vryheid boven

Schrijver:
Titel: Vryheid boven
Taal: Nederlands
Uitgever: z.pl, z.uitg
Bijzonderheden: ca 1788, 4 pagina's. 21,2 x 13,7 cm. Papier onafgesneden . Wat bruine vlekjes bovenin.
Prijs: € 25,00
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Inhoud:
Patriottisch liedje van 7 coupletten. Bedoeld als troost voor de sinds 1787 onderdrukte Nederlandse patriotten. Eens komt de tijd, dat ze verlost worden uit de onderdrukking en weer 'vrijheid boven' kunnen roepen! In plaats van Oranje boven. De God van Nederland zal hen redden. 'Leef dan als Patriot bedaard, Hy zal u eens verheffen'.

Biblioteek:
Dit liedje kan gezongen worden op de wijs ô Holland schoon, gy leeft in Vreê. Deze zangwijze komt in de achttiende eeuw veel voor. En is vernoemd naar een geestelijk lied in de populaire bundel De Lofzangen Israëls van Johannis Groenewegen: Des Christus Veyligheid in alle gevaar.

Verblyd uw ’s Hemels Gunstgenoot / Uw staet die is zoo heylig / Dreigd uw gevaer of zware nood / Houd uw gerust en heylig! En heilig stil en zorgeloos / Al woed de Weereld nog zoo boos / Vertrouwd op uwen koning / ’t Is veylig in zyn Wooning.

Het lied komt ook voor in het liedboek Het vrolyk Keesje in de verdrukking uit 1789 (p C2v-C4r). Ook onder de titel Vryheid boven. Op een bekende wys, staat erbij. Maar in die uitgave is er nog een 8ste couplet:

Dien Dag, hoe zeer men hem verdoemt / Genaakt met rasse schreden. Daar ’t braafste Volk ’t Vooruitzicht roemt, / Wien Recht men ziet vertreden: / ô God van Neêrland zyt gereed / Tot hulp. Herstel ons aller leed, / Niets kan uw Macht verdoven; / Zo komt weer Vrijheid boven.

Dit kan erop wijzen, dat deze afzonderlijke uitgave er eerder was dan die in Het vrolyk Keesje.

Interessant is ook, dat de twee versies van deze tekst niet helemaal precies gelijk zijn. Die in het vrolijk Keesje is minder haatdragend en spreekt van ’t schelmse rot, waar deze eerste versie het over ‘t Vloekrot heeft.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

N.N. - Vryheid boven N.N. - Vryheid boven

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Zilveren Eeuw

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Zilveren Eeuw
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Zilveren Eeuw een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Zilveren Eeuw vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Zilveren Eeuw kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.