ROGGEVEEN, Leonard - Wereldkampioen 2003

Schrijver:
Titel: Wereldkampioen 2003
Taal: Nederlands
Uitgever: G.B. van Goor Zonen's U.M., 's Gravenhage
Bijzonderheden: [1937], 208 pp., linnen band, goed exemplaar
Prijs: € 14,00
Verzendkosten: € 3,85 (binnen Nederland)
Meer info:
Met platen en bandtekening van P. Stempels. Zeldzaam visionair jeugdboek interessant voor kinderboeken- én schaakboekenverzamelaar. Geïnspireerd op de kampioenswedstrijden van Max Euwe en met dank aan hem verschuldigd.
Rug zeer licht verkleurd, band gebruikelijke slijtage met name aan hoeken en randen. Gezien de leeftijd in goede staat. Zeldzaam en gezocht.
Inhoud;
Het is het jaar 2003. Frits van Loo en zijn vriend Johan de Koning bekijken, met hun stereo-bril op, een radio-sterio-visie uitzending in drie dimensies, geprojecteerd op de muur. Zij zien hoe in het jaar 1935 Max Eeuwe wereldmeester Aljechin verslaat en zo wereldkampioen schaken wordt. Het Wilhelmus weerklinkt, een jongen van een jaar of 12 treedt naar voren en draagt het bord met de schaakstukken weg. De jongen lijkt als twee druppels water op Frits.
De grootvader van Frits woont in een grote flat aan de Van Hichtum-laan te Amsterdam, waar ook zijn zoon met zijn gezin woont. Hij is een groot schaakliefhebber, die op een speeltafeltje een schaakbord met stukken heeft staan, waarmee hij de schaakpartijen om het wereldkampioenschap van 2003, waarin de Nederlander Decker meedoet, naspeelt.
Plotseling ontdekt hij dat er een schaakstuk verwisseld is. De witte toren, waaraan hij zeer gehecht is, is niet zijn witte toren! Het is geen Staunton-stuk! Grootvader van Loo was namelijk de jongen, die in 1935 de historische schaakstukken waarmee Max Eeuwe wereldkampioen werd, gekregen had. Sindsdien brachten deze stukken hem geluk en verloor hij nooit meer een schaakwedstrijd!
Meneer van Loo is in grote paniek en schakelt detective Vreeze in, om hem zijn witte toren terug te bezorgen.
In het flatgebouw is ook de Film-Reproductie-Afdeling van Persbureau "Overal" (de F.R.A.P.O.) gevestigd. Zij verzorgen de dagelijkse Telec-uitzendingen van het wereldnieuws en hebben daartoe contact met ± 40 wereldcentra, verenigd in de Televisie-Organisatie-"Wereld-Nieuws" (T.O.W.N.). Hierdoor zijn papieren kranten overbodig geworden. Zij verslaan ook het wereldkampioenschap schaken, dat te Londen plaatsvindt, in grote luchtprojecties. Thans verzorgen zij, in opdracht van detective Vreeze, iedere avond een luchtprojectie waarin een oproep gedaan wordt om de verdwenen witte toren terug te bezorgen aan meneer van Loo.
Frits en Johan vinden in de kamer van grootvader van Loo een blauw steentje, dat vermoedelijk uit een manchetknoop is gevallen en waarschijnlijk van de dader is. Frits steekt het in zijn zak en overhandigt het later aan detective Vreeze. [Wereldkampioen 2003] Oostelijk van het Vlugt-bos bevindt zich een complex van gebouwen, opgericht door de Eerste Onderneming tot verspreiding van opgespaard Zonlicht (E.O.Z.) en eigendom van de gemeente Amsterdam onder de naam van Avond-Zonlicht-Centrale (A.Z.C.). Het doel is gedurende de zomeravonden en de donkere wintermaanden het distribueren van zonlicht, dat tijdens de zomerdagen is "verzameld". Het inmaken van zonlicht en het zo te conserveren, om dit op elk willekeurig tijdstip opnieuw te kunnen uitzenden. Lusol, zo werd dit opgeslagen zonlicht genoemd. Persbureau "Overal" gebruikt dit, omdat het 's avonds veel licht nodig heeft voor zijn F.R.A.P.O. hemel-projecties. Daartoe stijgt een Fokker vliegmachine op, een zgn. "Rookkist", die op 1700 m. hoogte boven de Westertoren rook uitlaat in de vorm van een rechthoek. In dit witte vlak wordt het wereldnieuws geprojecteerd, dat men in de stad kan lezen. Op het dak van het flatgebouw, volgt men zo de uitzending van het wereldkampioenschap schaken. Dit wordt voor het eerst drie-dimensionaal uitgezonden, dus moet men zijn stereobril opzetten. (een glas blauw - een glas geel bruin). Via deze uitzending komt Frits erachter dat de dader van de torenverwisseling in Londen in de zaal zit. Hij ziet het aan de blauwe manchetknoop. Snel stuurt hij een radiogram aan detective Vreeze, die ook bij de wedstrijd aanwezig is. Deze knikt hem toe via de hemelprojectie. Hij is er reeds achtergekomen wie de dader was.
Decker wint en opnieuw, 68 jaar later, is een Nederlander wereldkampioen! Die nacht, krijgt grootvader van Loo zijn witte toren terug en vertelt detective Vreeze wie de dader was. Het was een engelse zeekapitein, een vriend van grootvader, die wilde dat de engelsman Yellow wereldkampioen zou worden. Daartoe leende hij even de magische witte toren, waarmee nog nooit een schaakpartij verloren was. Grootvader vergeeft hem, het was immers een romantische daad: een engelsman wilde dat een engelsman wereldkampioen zou worden. Zo werd alles opgelost: grootvader had zijn toren terug en een Nederlander was wereldkampioen. Dus stapte Frits tevreden in bed.
Verder lezen

Ant. Looijestijn uit Rotterdam

zakelijk

Logo Ant. Looijestijn

Antiquariaat Looijestijn is gevestigd in Boekhandel Donner aan de Coolsingel te Rotterdam.
Uw boek wordt na uw bestelling binnen 1 werkdag verstuurd.
Porto binnen Nederland bedraagt standaard het gunstige tarief van € 3,85. Voor pakketten die niet door de brievenbus passen behouden we ons het recht voor om deze naar een lokaal afhaalpunt te sturen.
De meeste verzendingen naar België verzorgen wij voor € 6,65.
Der Versand nach Deutschland kostet in der Regel € 8,25.
Uiteraard kan het boek ook worden opgehaald in onze winkel. Wilt u dit dan duidelijk aangeven bij uw bestelling? Na bevestiging dat uw boek klaar ligt kunt u het boek ophalen bij de klantenservice van Boekhandel Donner.
Onze voorraad staat slechts voor een klein deel online. Wij nodigen u dan ook graag uit om aan de Coolsingel te komen snuffelen of om eventueel uw zoekvraag te mailen.
Wij zijn ook geïnteresseerd in de aankoop van boeken/bibliotheken. Hiervoor kunt u contact opnemen met Jurgen Looijestijn; 06-40252656.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

ROGGEVEEN, Leonard - Wereldkampioen 2003

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Ant. Looijestijn

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
 • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
 • U handelt deze order direct af met Ant. Looijestijn
  Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
 • Identiteit verkoper:
  Antiquariaat Looijestijn
  Kamer van Koophandel nummer: 27319450
  NL001554708B48
  www.antiquariaatlooijestijn.nl
 • Na uw bestelling ontvangen u en Ant. Looijestijn een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Ant. Looijestijn vermeld
 • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
 • Ant. Looijestijn kan betaling vooraf vragen
 • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.