BASTET, F.L. - HELSE LIEFDE / biografisch essay over Marie d Ag

Schrijver:
Titel: HELSE LIEFDE / biografisch essay over Marie d Agoult, Frederic Chopin, Franz List, George Sand
ISBN: 9789021451572
Taal: Nederlands
Uitgever: Querido s Uitgeverij BV, Em.; 709pp
Bijzonderheden: UITVERKOOPPRIJS IN REDELIJKE STAAT.
Prijs: € 12,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting
Toen de eenentwintigjarige Frédéric Chopin in september 183 i naar Parijs kwam, ontmoette hij daar Franz Liszt. De twee kunstenaars sloten spoedig vriendschap. Na de revolutie van 1830 werd de hoofdstad het Europese centrum van alle kunsten. Muziek, literatuur en schilderkunst (Heine, Balzac, Meyerbeer, Delacroix) bloeiden er als nooit tevoren. Chopin en Liszt beleefden in die jaren dertig grote triomfen, de laatste vooral.

Het was de zes jaar oudere, niet gelukkig getrouwde gravin Marie d'Agoult die zich van Liszt meester maakte en voor hem haar echtgenoot, kinderen, fortuin en reputatie op het spel zette. Zij zou de moeder van Liszts drie kinderen worden. Door hem leerde zij Chopin kennen, die zijn eerste twaalf Etudes aan Liszt opdroeg, het tweede dozijn aan Marie d'Agoult.

Als een literaire komeet verscheen daarop George Sand aan dit firmament. Chopin maakte kennis met haar door Liszt. Zij wist de Poolse componist in haar netten te strikken en vertrok met hem naar Majorca, qaar hij zijn Préludes voltooide en zij haar roman Spiridion. L ater ontving zij talrijke Parijse kunstenaars regelmatig op haar chateau Nohant in Midden-Frankrijk. Chopin heeft daar 's zomers vele van zijn meesterwerken geschreven. 's Winters gaf hij om den brode lessen in Parijs.

De Franse literatuur dankt aan een en ander drie romans. Honoré de Balzac dreef in zijn Béatrix de spot met Liszt en zijn gravin. Toen de liefde bekoeld was, nam Marie d'Agoult wraak op haar minnaar met het venijnige boek Nélida. Nog voor George Sand haar relatie met Chopin had beëindigd, vernederde zij hem op even opzichtige als rancuneuze wijze in haar geschrift Lucrezia Floriani, dat niet voor niets een citaat uit de Hel van Dante meekreeg. Chopin prees het boek...

Al deze figuren en gebeurtenissen (en vele kleurrijke bijfiguren) worden gewoonlijk belicht vanuit één biografisch gezichtspunt. Aan de hand van dagboeke n en brieven, in het bijzonder de duizenden die George Sand schreef, bleek het echter mogelijk de vier hoofdpersonen ditmaal als in een vierstemmige fuga gelijk te laten klinken. De drie romans vormen de onderliggende tekst. Helse lie,fde volgt hun aller doen en laten tussen 1830 en 1849 een kroniek, eindigend met de dood van Chopin. De herdenking van diens honderdvijftigjarige sterfdag op 17 oktober 1999 geeft daar een bijzondere actualiteit aan.

Frédéric Louis Bastet is in 1926 in Haarlem geboren. Tien jaar was hij hoogleraar klassieke archeologie te Leiden, elf conservator aan het Rijksmuseum van Oudheden aldaar. Hij gaf gedichten, verhalen en romans in het licht, bundelde vijf delen 'Wandelingen door de antieke wereld' en schreef een biografie van Louis Couperus.
Verder lezen

leeszaalvreewijk

Logo leeszaalvreewijk

boeken kunnen ook opgehaald worden na telefonisch contact: 06-5370-1639 dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

BASTET, F.L. - HELSE LIEFDE / biografisch essay over Marie d Agoult, Frederic Chopin, Franz List, George Sand

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij leeszaalvreewijk

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met leeszaalvreewijk
  • Na uw bestelling ontvangen u en leeszaalvreewijk een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van leeszaalvreewijk vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • leeszaalvreewijk kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.