Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Buuren - Hoofd van mijn dromen

Schrijver:
Titel: Hoofd van mijn dromen
ISBN: 9789047702139
Taal: Nederlands
Uitgever: Lemniscaat, Uitgeverij,2009,
Bijzonderheden: Net gebonden boek, 245 pag., geen inschriften
Beschikbaar: 2 exemplaren
Prijs: € 3,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Samenvatting


In Hoofd van mijn dromen duikt Maarten van Buuren dieper dan ooit in de omgeving van zijn jeugd. Hij deed dat eerder in zijn weergaloze boek Kikker gaat fietsen! waarmee hij vele lezers wist te raken. Ditmaal gaat het niet over de verhuiszaak van zijn vader en grootvader, de gereformeerde kerk van dominee Dercksen of zijn moeder van gewapend beton, maar over de havenwijk waar hij opgroeide: 't Hoofd.

Van Buuren heeft de buurt van zijn jeugd gereconstrueerd met de neurotische, bijna krankzinnige gedrevenheid die we inmiddels van hem kennen, in een stijl die doet denken aan die van Georges Perec. Hij geeft een buitengewoon rijk en gedetailleerd beeld van 't Hoofd en de middenstanders die er actief waren in de jaren vijftig. De etalages van hun winkeltjes wekten de indruk van een rimpelloos burgerbestaan, maar in de achterhuizen speelden zich drama's af die angstvallig voor de buitenwereld verborgen werden gehouden.

Van Buuren voerde gesprekken met de toenmalige middenstanders, met hun kinderen, kleinkinderen, neven en nichten, winkelmeisjes, magazijnbedienden en vrachtrijders. Hij bestudeerde hun boekhouding, cor - respondentie, dagboeken en fotoalbums. Geen schoenendoos bleef onaangeroerd. Hij comprimeerde dit materiaal tot portretten die zinderen van spanning. De levensverhalen van elektricien Jan Hillenaar, kunstschilder Henk Fortuin en de onechte dochter van kapper Borst zijn juweeltjes van microgeschiedschrijving.
Recensie(s)


Er zijn maar weinig auteurs die dit soort boeken kunnen schrijven. Met een veelzijdige begaafdheid en unieke verbeeldingskracht schetst de auteur, hoogleraar Franse letterkunde te Utrecht, begenadigd essayist en publicist, een kleurrijk en gedetailleerd portret van de Maassluise middenstand uit zijn jeugdjaren. Op minutieuze en ongekend invoelende wijze beschrijft en documenteert hij deze havenwijk in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw, zodat middenstanders van toen weer tot leven komen. Aan de hand van beelden en verhalen herschept de auteur Maassluis in historische 3D-reliefs, waarin de lezer zo binnen kan stappen en zelf deel wordt van een historische belevenis waarin onder meer een uitvinder, de kappersdochter, de kunstschilder, de oliehandelaar en het Veerhuis figureren. Prachtig uitgeven met foto's in kleur en zwart-wit, documentatie en bijlagen: een boek om in te verdwalen!
Verder lezen

Ankerboek uit Uithuizermeeden

particulier
DE REKENING WIL NOG WEL EENS IN DE SPAM BELANDEN DUS ALS u BINNEN 3 DAGEN NIETS HOORT KIJK DAAR DAN EVEN
Ankerboek is een Algemeen antiquariaat.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Buuren - Hoofd  van mijn dromen