Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor

Schrijver:
Titel: Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden
ISBN: 9789090236117
Taal: Nederlands
Uitgever: Stichting Weerter Historie 2008
Bijzonderheden: 195 p., ill., kaarten, Hardcover in absolute nieuwstaat, zonder inschrijvingen
Prijs: € 15,00
Verzendkosten: € 4,35 (binnen Nederland)
Meer info:
Een boerenschans is een omwalde en omgrachte schuilplaats aangelegd door de plaatselijke bevolking om zichzelf en het vee in tijden van nood te beschermen tegen stropende legerbenden. Boerenschansen werden vooral aangelegd en onderhouden in de periode 1570 - 1713. De belangrijkste bijdrage die dit boek levert aan de kennis van het fenomeen 'boerenschans' is het stuk inventarisatie dat de auteurs ondernomen hebben in voornamelijk de ruime omgeving van Weert, en in de beschrijving van de oprichting en het gebruik van die schansen op basis van opnieuw vooral Weertse archivalia. In het boek is ook de inventarisatie opgenomen die Driessen in 1982 maakte van de schansen in voornamelijk Belgisch Limburg, aangevuld met gegevens uit andere publicaties. Aan een nadere analyse van de ligging en vorm van de schansen op basis van het verzamelde materiaal komen de auteurs echter niet toe. Aan deze kern gaan drie forse hoofdstukken vooraf waarin - steeds met een scherp oog op het Weertse - de militaire en sociale gebeurtenissen in het centrale deel van de Lage Landen behandeld worden. Zo krijgen die boerenschansen een brede context. Het boek wordt afgesloten met enkele voorbeelden van hergebruik van boerenschansen. In deze inventarisaties zijn slechts enkele schansen in het voormalige hertogdom Brabant opgenomen. Terloops wordt opgemerkt dat er ook in Tilburg geweest moeten zijn, maar dat nadere gegevens ontbreken. Het zal niet tot Tilburg beperkt geweest zijn, want heel het noorden van Brabant werd in de jaren 1570 - 1713 voortdurend door dezelfde roofgroepen geteisterd als het Weerterland. Ik weet er al vast in Princenhage en Chaam. Er valt dus in het Brabantse nog wel wat inventarisatiewerk te doen! Dit boek kan daarbij een leidraad zijn.
Verder lezen

sufgeboekt uit Roggel

Logo sufgeboekt

Voor € 4.50 verzendkosten kan ik het boek naar een dpd punt bij u in de buurt sturen (in Nederland). Voordeel is dat u dan meerdere boeken (tot 10 kg.) kunt bijbestellen bij mij, voor dezelfde verzendkosten.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden Wassink, J.F.A., en W. Nouwen - Boerenschansen. Verscholen voor Staatsen en Spanjaarden

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij sufgeboekt

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met sufgeboekt
  • Na uw bestelling ontvangen u en sufgeboekt een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van sufgeboekt vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • sufgeboekt kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.