Wallast , Martin - 75 Jaar 1906 -1981 Autobussen in Rotterdam

Schrijver:
Titel: 75 Jaar 1906 -1981 Autobussen in Rotterdam
Taal: Nederlands
Uitgever: RET
Bijzonderheden: Gebonden in harde kaft in als nieuw - 1e dr 1981 - 176 p - 810 gr - 21,5x30,5 cm
Prijs: € 20,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Hoewel de titel anders doet vermoeden, is dit boek ook voor de Schiedamse geschiedschrijving van belang. Onder vervoer in Rotterdam moet mede regionaal vervoer verstaan worden en in dat verband komt ook Schiedam uitvoerig aan de orde.
De auteur, Martin Wallast, behandelt de periode 1906-1981, een tijd die aanvankelijk beheerst wordt door een grote wildgroei op openbaar vervoersgebied, maar ook een tijd die gekenmerkt wordt door opkomst en groei van Rotterdams gemeentelijke vervoersinstelling, de R. E. T.
Wallast beschrijft deze geschiedenis(sen) uiterst gedokumenteerd. Als leek op dit terrein kan men zich nauwelijks groter zorgvuldigheid voorstellen en voor liefhebbers moet dit boek dan ook een welhaast encyclopedische waarde hebben.
Dat bij een dergelijke aanpak niet altijd te ontkomen valt aan een soms wat droge en in herhalingen vervallende opsomming van feiten en gegevens, moet men voor lief nemen.
Wil een dergelijk boek kompleet zijn, dan moeten type- en merkaanduiding van het materiaal waarmee gereden werd opgegeven worden, terwijl ook nauwkeurige routebeschrijvingen en zelfs de duur van vergunningen of perioden dat een bepaald trajekt gereden werd tot de onontbeerlijke gegevens behoren.
Toch weet de auteur, met name wanneer het gaat over de wat ongeordende begintijd van het busvervoer de sfeer ult die eerste jaren aardig aan te geven. Anekdotes als die van de buschauffeur die stopt om tweehonderd meter verder aan een stalletje rustig enige haringen te verorberen, de passagiers latend voor wat ze zijn, geven daar een goed beeld van.
Daarnaast zijn het vooral de illustraties die het boek - en niet alleen voor de liefhebbers! - zo aantrekkelijk maken. Vanaf de eerste bussen op massieve banden en met een 'open bok' via de aandoenlijke T-Fordjes tot aan de fraai gestroomlijnde bussen van de dertiger jaren en het naoorlogse materiaal wordt een prachtig panorama geboden.
Wat betreft Schiedam geeft het boek zoveel informatie, dat hieruit maar beknopt geciteerd kan worden.
Aan de AMOVAM (Algemene Motor-Omnibus en Vrachtauto Mij.) uit Den Haag komt in ieder geval de eer toe de eerste busverbinding met Schiedam onderhouden te hebben. Deze in 1920/'21 gestarte dienst liep van het Willemsplein in Rotterdam via de Westzeedijk en de Keile Haven over de Hooge Boomen (het tegenwoordige Marconiplein) naar de Broersvest en werd gereden met dubbeldekkers met open bovendek en achterbalkon. In 1922 al werd de exploitatie opgeheven.
Aan opvolgers echter geen gebrek. In 1923 reden er maar liefst zes diensten, terwijl er bovendien nog de tramverbinding van de R.E.T.(M.) was en de Vlaardingse en Maassluise bussen ook Schiedamse passagiers vervoerden.
Overigens hielden de meeste van die ondernemingen het niet lang vol en was het min of meer een komen en gaan van exploitanten die een graantje wilden meepikken.
Een van de langer standhoudende bedrijven was het busbedrijf van C. Th. van de Ende (N.V. v. d. Ende's Autobusmij.) uit de Westfrankelandsestraat. Vanaf 1923 tot 1941 onderhield deze maatschappij een busdienst tussen Rotterdam en Schiedam, aanvankelijk vertrekkend van de Kralingse Plaslaan, later van de Coolsingel. Laatste eindhalte in Schiedam was het Frans Halsplein. Mede door de oorlogsomstandigheden werd deze laatste concurrent van de R.E.T. uitgeschakeld. Na de oorlog zou de R.E.T. de enige zijn die het stadsvervoer per bus regelde, iets waarmee in 1931 al begonnen werd door de instelling van de lijn K (Station Rembrandtplein), Lijn L (Rembrandtplein-Rozenburgerplein) en lijn M (Rozenburgerplein-Station).
Verder lezen

HaVo uit Zevenbergen

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Wallast , Martin - 75 Jaar 1906 -1981 Autobussen in Rotterdam

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij HaVo

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met HaVo
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en HaVo een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van HaVo vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • HaVo kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.