Heyden, H.A.M. van der - De oudste gedrukte kaarten van Europa

Schrijver:
Titel: De oudste gedrukte kaarten van Europa
ISBN: 9789064696527
Taal: Nederlands
Uitgever: Canaletto
Bijzonderheden: 2002, paperback
Prijs: € 10,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Deze beknopte studie wil een bijdrage zijn tot de groei van een historisch besef der Europese eenheid. Ook de historische kartografie - ten onrechte dikwijls beschouwd als een vorm van postzegels verzamelen of als een collectioneurshobby - kan in de geschiedeniswetenschap verhelderend werken en bruikbare indicaties opleveren. Het feit immers dat geografische kaarten werden gemaakt uit een samenstel van historisch belangrijke, menigmaal doorslaggevende overwegingen: handelsbelang, scheepvaart, reislust, versterking van lokaal of nationaal bewustzijn, staatkundig streven of sales promotion van drukkers en uitgevers, geeft hun bestaan, hun waardering en hun conservering een concrete historische betekenis waaruit soms boeiende conclusies te trekken zijn.

Er steekt waarschijnlijk nog veel meer - in emblematische en symbolische zin - achter het maken en het gebruik van oude landkaarten zoals de laatste jaren is betoogd en zoals ook op verschillende van de hier behandelde kaarten is te zien. De waarde van de geografische kaart in de geschiedbeschouwing wordt nog altijd onderschat.

De oudste gedrukte kaarten van Europa stammen uit de tijd waarin de gedachte van de Europese eenheid weliswaar nog leefde, maar stervende was. De Nederlander Erasmus was nog een vertegenwoordiger van haar geesteskracht; de in de Nederlanden geboren keizer Karel droeg haar - hoewel ongewild - politiek ten grave. Maar vele van de oude kaarten, zoals de allereerste van Waldseemüller met haar collectie Europese wapens, van Zell, Zorzi, Mercator, Vopel en De Jode getuigen nog van historisch besef van Europa.

Het speuren naar oude kaarten van Europa is een moeizame onderneming. Het toeval speelt daarbij een grote rol, omdat de catalogisering van het kaartbezit nog veelal gebrekkig is. De in deze kartobibliografie vermelde 'exemplaren' zijn daarom uitsluitend bedoeld als voorbeelden die geraadpleegd werden, zonder enige pretentie van volledigheid.
Verder lezen

Doornweerdje uit Oosterbeek

zakelijk

Logo Doornweerdje

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen.
De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 6,95, pakket Duitsland € 7,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.
Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen.
!!! In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spammap, houdt hier rekening mee !!!
Verder lezen

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Heyden, H.A.M. van der - De oudste gedrukte kaarten van Europa

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Doornweerdje

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
 • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
 • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
 • Identiteit verkoper:
  DUOSHOP
  Kamer van Koophandel nummer: 09174375
  NL818444071B01
  www.doornweerdje.nl
 • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld
 • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
 • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen
 • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.