Kuiper, Marcel (auteur) & Kersbergen, Rob (samenstelling) - Atl

Schrijver:
Titel: Atlas van topografische kaarten. Nederland 1955-1965.
ISBN: 9789077350188
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij 12 Provincien
Bijzonderheden: 2006/2007, Gebonden, 295 pp.
Prijs: € 13,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Stelt u zich eens voor: een atlas van Nederland met prachtige topografische kaarten uit de periode 1955 - 1965. Een 'mijmeratlas' van het Nederland uit úw jeugd. Hoe zag ons land er toen uit, hoe zag uw dorp of stad er uit? En wat is er veranderd in die tussenliggende decennia? Met de 'Atlas van mijn jeugd' ziet u het allemaal. Met deze atlas reist u terug naar de tijd tussen wederopbouw en flower power.
Geraakt door de schoonheid.
Wie de kaarten uit de periode 1955 - 1965 ziet, wordt geraakt door de schoonheid van het landschap, en de ruimte die er toen nog was. Nederland had in 1955 nog geen 11 miljoen inwoners. De steden en dorpen waren toen nog veel kleiner. In ons tijdsgewricht zijn Nederland en vooral de Randstad stukken voller geworden.
Vele uren kijkplezier
De Atlas telt maar liefst 290 pagina's en is groot: 'opengevouwen' 50 x 35cm. De schaal is 1 op 50.000, dus 1 cm is in werkelijkheid 500 meter. Het boek is vanzelfsprekend gebonden, heeft een harde kaft en is gedrukt op zwaar papier. Hierdoor komt het fraaie materiaal volop tot z'n recht. Van Vlieland tot Vaals. Voor nu en voor later. Kortom, een kwaliteitsatlas waar u vele uren kijkplezier van zult hebben.
Voorbeelden 'toen en nu'
Een Amsterdammer uit 1960 zou nu niet meer veel van het gebied rond zijn stad herkennen. Zo waren in 1960 Amsterdam en Zaandam nog gescheiden steden, met de Groote IJ-polder ertussen en kilometers laagveengebied en weiland. Nu zijn die twee steden aan elkaar gegroeid, en is al het groen volgebouwd met industriegebieden en bedrijventerreinen.
Oostelijk Flevoland is op de kaart uit 1963 nog in ontwikkeling. Het werk behelsde de aanleg van een ringdijk en het droogmalen van het ingesloten gebied. Op de kaart uit '63 bestond in het echt alleen nog maar de ringdijk. De rest van de kaart geeft de toekomstige inrichting weer. Zo bestond Biddinghuizen in 1963 eigenlijk helemaal nog niet, maar was het dorp wel alvast ingetekend: Oostelijk-Flevoland 'in ontwikkeling'.
Wanneer u de kaarten uit deze historische atlas in detail bekijkt, komt u soms leuke verrassingen tegen. Dan ziet u bijvoorbeeld dat Rottumeroog in 1961 een strandvoogdhuisje kende dat permanent bewoon werd. Er liep zelfs een weg naartoe.
Maar er is nog meer te zien in de atlas. Zoals het ontbreken van grote snelwegen. Wist u dat er in Nederland in 1955 nog maar 268.000 auto's rondreden? Nu zijn dat er 7 miljoen! Vaak is het leuk om de hedendaagse kaart naast de 'Atlas van uw jeugd' te leggen. De veranderingen vallen dan des te meer op.
Verder lezen

De boekenzolder uit Sellingen

Logo De boekenzolder

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De boekenzolder

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De boekenzolder
  • Na uw bestelling ontvangen u en De boekenzolder een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De boekenzolder vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De boekenzolder kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.