Walters, Foppe - Politiecommissaris Van den Hof en het Scholten

Schrijver:
Titel: Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis (2). Jodenjacht en de strijd tegen het verzet in het Oldambt. De periode vanaf april 1944.
Taal: Nederlands
Uitgever: FW Uitg
Bijzonderheden: 2020, softcover, 511 pag, 17x24cm, NIEUW boek
Prijs: € 19,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Nadat een aanslag op zijn leven is verijdeld, gaat de Winschoter korpschef Klaas Coenraad van den Hof nog nauwer dan voorheen samenwerken met de Sicherheitspolizei en de Sicherheitsdienst (Sipo/SD) in Groningen. Hij krijgt van deze instelling een auto met benzine tot zijn beschikking en intensiveert zijn Jodenjacht en strijd tegen het verzet. In Emmen arresteert en mishandelt hij een Joodse jongeman die niet wil verklappen waar zich nog meer Joden schuilhouden, in de pastorie van het echtpaar Ader in Nieuw-Beerta speurt hij op brute wijze naar Joden en op weer een andere dag rijdt hij vooraan met de motor om de Sipo-leiders Knorr en Lehnhoff de weg te wijzen naar het Valtherbos, dat door tientallen Duitse en Nederlandse medewerkers moet worden uitgekamd omdat onderduikers daar in een hol verblijven. Dit zijn nog maar drie voorbeelden van vele soortgelijke acties die Van den Hof onderneemt.

Door de nadering van de geallieerden, ontstaat in de tweede helft van 1944 onder de Sipo-leden van het Scholtenhuis een bikkelharde sfeer. Gerechtelijke procedures worden afgeschaft en met illegale werkers (‘terroristen’) moet op Hitlers bevel korte metten worden gemaakt. Door zijn veelvuldige contact met Lehnhoff laat Van den Hof zich meevoeren in de sfeer van grote grimmigheid. In het laatste halfjaar van de bezetting oefent ook het radicale Sipo-lid Evert Drost (de ‘Schrik van Zeist’) – in die periode zijn overbuurman – een sterke invloed op hem uit.

In de tweede week van april 1945 besluit Van den Hof te vluchten. Enkele weken later krijgt de Rotterdamse agent George Klomp, commandant van de ‘Vliegende Brigade’ van de BS van Winschoten, het bevel om op zoek te gaan naar ‘de crimineel K. van den Hof, voormalig kapitein van politie in Winschoten, gevaarlijke SD-agent’ en hem te arresteren. Makkelijker bevolen dan gedaan.

Aan de hand van alle gevonden onderzoeksgegevens probeert de auteur in het hoofdstuk ‘Samenvatting en conclusies’ ten slotte een antwoord te geven op de vraag hoe het kon gebeuren dat Klaas Coenraad van den Hof zich tijdens de Duitse bezetting met onverbloemd fanatisme heeft overgegeven aan nazipraktijken, terwijl hij vroeger bekend stond als een vakman met een goed karakter.
Verder lezen

Verkenner uit Groningen

Logo Verkenner

*** de boekenwebshop van Bevrijdingsmuseum Noord Nederland *** de boeken worden voor rekening en risico van koper verzonden *** kijk ook eens op onze website ***

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Walters, Foppe - Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis (2). Jodenjacht en de strijd tegen het verzet in het Oldambt. De periode vanaf april 1944. Walters, Foppe - Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis (2). Jodenjacht en de strijd tegen het verzet in het Oldambt. De periode vanaf april 1944.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Verkenner

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Verkenner
  • Na uw bestelling ontvangen u en Verkenner een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Verkenner vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Verkenner kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.