van Dievoet, Walter - Brugse edelsmeden van het ancien régime

Schrijver:
Titel: Brugse edelsmeden van het ancien régime
Uitgever: Brussel, Academie Edelsmeedkunst, 2014
Bijzonderheden: softcover, 320 p. ill. merktekens, Language: Nederlands.
Prijs: € 32,00
Verzendkosten: € 5,99 (binnen België)
Meer info:
Dit boek (336 blz., waaronder 16 kleurenfoto?s, formaat 16 x 24 cm) is een studie van de edelsmeden van Brugge van het ancien régime. In de inleiding wordt een kort overzicht gegeven van de reglementering betreffende het ambacht en van de verplichting van de edelsmeden om hun werken te maken met goud of zilver van een minimum gehalte. Dit gehalte moest door de gezworenen van het ambacht geverifieerd worden en, indien het goed was, gegarandeerd met hun merken. In deel II worden de merken van de gezworenen onderzocht en, in de mate van het mogelijke, geïdentificeerd. Er was al vroeg een Brugs merk in de vorm van een leeuwenkop, en vanaf 1612 aangevuld met een gekroonde gotische letter b. Een ander merk, jaarletter genoemd, was een letter van het alfabet die in principe van jaar tot jaar veranderd werd, zodat men de deken en de gezworenen van het ambacht kon terug vinden, die het gehalte hadden gekeurd. De tabel van dit deel geeft de gekende jaarletters weer. In deel III worden de edelsmeden vermeld, die in Brugge hebben gewerkt van 1567 tot 1798. Zij moesten ook hun persoonlijk merk op hun werkstukken slaan. Dat merk werd bij het ambacht op een koperen plaat ingeslagen naast de naam van de edelsmid, zodat men de maker van het werk bij betwisting kon identificeren. Een dergelijke plaat met zilversmeden, ingeschreven tussen 1567 en 1636, is te Brugge nog bewaard, en een archiefstuk is een kopie van een verloren plaat met de merken en namen van meesters, ingeschreven van 1713 tot 1759. Tussen de periodes van die documenten zijn aanvullingen mogelijk bij middel van andere documenten en van zilverwerk. De edelsmeden worden in chronologische volgorde weergegeven met, zo mogelijk, hun biografische gegevens, hun functies bij het ambacht en hun merk of merken. In deel IV worden meesters vermeld die werkten in Diksmuide, Eeklo, Nieuwpoort, Oostende en Veurne. Ze waren niet talrijk genoeg om een ambacht te kunnen oprichten, en moesten hun werken laten keuren door het ambacht van Brugge. In deel V is een index van de meesters en van de merken opgenomen, die toelaat de gegevens van 512 edelsmeden en ongeveer 450 merken gemakkelijk terug te vinden
Verder lezen

Erik Tonen Books uit Antwerpen

zakelijk

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling.
We sturen uw bestelling via verzendpartner POSTNL ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 5.99 Euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

van Dievoet, Walter - Brugse edelsmeden van het ancien régime

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.