VAN MOLLE Leen - Katholieken en landbouw. Landbouwpolitiek in B

Schrijver:
Titel: Katholieken en landbouw. Landbouwpolitiek in België 1884-1914
Uitgever: Universitaire Pers Leuven
Bijzonderheden: 201810232309, Leuven, Universitaire Pers Leuven, 1989, Very good/Très bel état/Sehr gut/Zeer goed
Prijs: € 30,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Pb, in-8, 417 pp., met tabellen en enkele kaartjes, bibliografie, registers. Dalende landbouwprijzen, overschotten en vlucht uit de boerenstiel: dit "landbouwprobleem" is letterlijk één eeuw oud. De publieke opinie ligt er vandaag niet wakker van. Een eeuw geleden vond men dat wel een levensgroot maatschappelijk probleem. De pers stond er bol van, getuige de illustratie op deze kaft. Partijen en georganiseerde drukkingsgroepen beijverden zich in campagnes voor en tegen de bescherming van de landbouw en de traditioneel gelovige boerenstand. Uit deze studie blijkt hoe omvangrijk én ingrijpend het katholiek landbouwoffensief tijdens de jaren 1884-1914 is geweest. Er stond immers veel op het spel: de autarchie, de toekomst van honderdduizenden boeren, de grondbelangen en niet in het minst de belangen van de kerk en van de katholieke partij die bovenal beducht was voor het "socialistisch gevaar". De resultaten van dit landbouwoffensief zijn tastbaar tot op heden. Tientallen instellingen en verenigingen werden opgericht, waaronder het Ministerie van Landbouw en de Belgische Boerenbond. Staat- en katholiek privé-initiatief ontwikkelden een merkwaardig samenwerkingsverband waarbij de Staat het legale kader creëerde waarbinnen de katholieke boerenbonden zich ten volle konden ontplooien. Hier ligt een belangrijke verklaring voor de hoge graad van verzuiling van het katholieke platteland. De katholieke landbouwpolitiek van 1884-1914 heeft de plattelandsvlucht afgeremd en de Belgische landbouw stilaan geheroriënteerd naar veeteelt en tuinbouw waarvoor nog wel een toekomst was. Dit referentiewerk werd bekroond met de Frans Van Cauwelaertprijs voor Humane Wetenschappen. LVM (°1953)
Op p. 275 vinden we de context voor de werken van Vandervelde en Vliebergh, die het eens waren over het feit dat de plattelandsvlucht én het pachten van gronden toenamen; de kleine eigenaars van landbouwgronden verloren terrein. Het verminderen van de invoertaksen op landbouwproducten leek hen dan ook geen goed idee. De eigendomsverwerving door boeren was dan ook een prioriteit om de plattelandsvlucht een halt toe te roepen.
Verder lezen

MERS Antique Books

zakelijk

MERS Antique Books uit Antwerpen, België

Logo MERS Antique Books

*** PLEASE ALSO CHECK YOUR SPAM FOLDER ***
MERS Antique Books Antwerp | One of the finest online book shops in Antwerp *** Congo, Architecture, Belgian History, History of France, French Revolution, Cadastre, Monastery, Media, Italian Literature, Science, etc. etc.

https://www.mers.be

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

VAN MOLLE Leen - Katholieken en landbouw. Landbouwpolitiek in België 1884-1914

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij MERS Antique Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met MERS Antique Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    MERS Antique Books Antwerp
    Kamer van Koophandel nummer: 00330854
    BE0464141832
    https://www.mers.be
  • Na uw bestelling ontvangen u en MERS Antique Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van MERS Antique Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • MERS Antique Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.