Auwera - Rondom het vleeshuis. Geschiedenis van een verdwenen b

Schrijver:
Titel: Rondom het vleeshuis. Geschiedenis van een verdwenen buurt.
Uitgever: Antwerpen, Pandora, 2004
Bijzonderheden: softcover, originele geillustreerde uitgeversomslag met flappen in z/w, 24.5x15 cm., 128 pp., geillustreerd in z/w. ISBN 9789053252444.
Prijs: € 27,50
Verzendkosten: € 5,99 (binnen België)
Meer info:
Op 23 juli 1500 gaf aartshertog Filips de Schone de toelating aan de beenhouwersgilde om een nieuw Vleeshuis te bouwen en in november 1500 startten de sloopwerken. Het nieuwe Vleeshuis was en is nog steeds een van de imposantste gildenhuizen van de stad en een van de fraaiste vleeshuizen in ons land, na een aantal mislukte pogingen, slaagde het stadsbestuur er via een tactisch manoeuvre in om in 1899 het gebouw aan te kopen, met de bedoeling er het stadsarchief onder te brengen. Het gebouw werd gerestaureerd en ingericht door stadsarchitect Alexis Van Mechelen. Ondertussen was beslist er het museum voor oudheidkunde onder te brengen, dat in 1913 zijn deuren kon openen. Maar voor schepen voor Schone Kunsten en kunstchilder Frans Van Kuyck, de drijvende kracht achter de aankoop en de restauratie van het Vleeshuis, was het ideaal nog niet bereikt. Ook de buurt moest grondig onder handen genomen worden en verfraaid tot een passend 'oud Antwerps' decor waarin Steen en Vleeshuis konden schitteren. Al bij de rechttrekking van de Scheldekaaien vanaf 1877 was het oudste deel van de stad reeds gesloopt: meer dan 600 hoofdzakelijk middeleeuwse huizen, flinke stukken van de eerste stadsmuur en de laatste resten van de Sint-Walburgiskerk. Het Steen werd ternauwernood gered, het Vleeshuis bleef verweesd achter tegen de resten van de stadsmuur die langs de Burchtgracht liep. Voor de vrijmaking van het Vleeshuis, naar de wensen van Van Kuyck, zou opnieuw een flink deel van de stadsmuur sneuvelen en werd het pakhuis de Gans opgeofferd. Eens gerenommeerd voor haar chique maisons galantes was de buurt verworden tot een uitgeleefde volkswijk. Onder het mom van de V-bombardementen na WOII en gestimuleerd door de wetgeving in verband met krotopruiming, maakte het stadsbestuur grondig werk van de sanering. Quasi alles wat er nog restte van de oude stad werd onder luid protest gesloopt. Niet alles werd echter heropgebouwd, omdat de opvattingen rond monumentenzorg ondertussen waren gewijzigd en men ook in Antwerpen inzag dat de oude huizen beter ter plaatse konden bewaard worden.
Verder lezen

Erik Tonen Books

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling. We sturen uw bestelling via de koerierdienst DPD, POSTNL en DHL. ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 5.99 euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Auwera - Rondom het vleeshuis. Geschiedenis van een verdwenen buurt.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.