Couperus, Louis - De stille kracht (Ex.3)

Schrijver:
Titel: De stille kracht (Ex.3)
Taal: Nederlands
Uitgever: Veen
Bijzonderheden: zonder jaartal, 248 pp pocket (pp licht verkleurd, verder goed) Staat van het boek: 7.0-7.5
Prijs: € 3,50
Verzendkosten: € 3,84 (binnen Nederland)
Meer info:
Louis Couperus - De stille kracht (Ex.3)
(Veen)
zonder jaartal
248 pp pocket
(pp licht verkleurd, verder goed)
Staat van het boek: 7.0-7.5

Otto van Oudijck is resident in Laboewangi op Java. Volgens de opdracht van de Nederlandse overheid oefent hij zijn gezag uit via de lokale adel, en is hij afhankelijk van haar medewerking. Otto is een ambitieuze bestuurder die carriere wil maken, een hardwerkende man die het beste met iedereen voorheeft, maar die zich stevig laat gelden om zich te handhaven. Hij heeft een verheven beeld van zichzelf als onkreukbaar bestuurder en hoofd van een gelukkig, welvarend gezin. De roddel gaat dat hij ooit een bastaardzoon bij een vroegere bediende heeft verwekt, en het kind aan zijn lot overlaat. Nuchter Hollands van aard en verslaafd aan zijn werk, kan of wil hij niet zien wat er onder de oppervlakte speelt. Hij verafgoodt zijn tweede vrouw Leonie, die voor de huiselijkheid zorgt waar hij zo van houdt, maar in feite kent hij haar nauwelijks. De egoistische vrouw bedriegt hem met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk en met het vriendje van zijn dochter. In zijn werk is Otto geliefd onder zijn ambtenaren, maar hij mist de tact en de buigzaamheid die nodig is voor een harmonieuze samenwerking met de oude lokale aristocratie. Zo maakt hij de nodige vijanden. Dagelijks krijgt hij anonieme brieven over de affaires van Leonie, en een geheimzinnige 'stille kracht' doet zich gelden: in het schemerige badhuis wordt Leonie's naaktheid mysterieus bespuugd met bloederig slijm, en 's nachts klinkt uit de bomen achter het huis griezelig gekerm van kleine kinderen. De onbeduidende voorvallen stimuleren de heimelijke schuldgevoelens en maken sluimerende angsten groot. De dreiging wordt versterkt door de aanvang van de natte moesson en een uittocht van Nederlanders door de economische crisis. Tegelijk rommelt het onder de bevolking: er zou een opstand op handen zijn. Otto wordt somber en nerveus. Hij kan er niet langer omheen dat zijn vrouw hem ontrouw is. Zijn huwelijk gaat kapot. Leonie verlaat hem. Zijn kinderen vliegen uit. In zijn verdriet en eenzaamheid toont Otto zich van zijn sterkste kant en wordt hij bijna groter dan de man die hij had willen zijn, maar niet was. Hij erkent dat hij niet feilloos of oppermachtig is, en dat er krachten zijn, sterker dan hij. Voor het eerst leert hij iets kennen van echte vriendschap, en van tevredenheid. Hij laat zijn ambities varen, sticht een nieuw gezin met een eenvoudige jonge inlandse vrouw, en ziet als man op leeftijd zijn behoefte aan harmonieuze huiselijkheid bevredigd.
*
'De stille kracht' hoort samen met 'Orpheus in de Dessa' van Augusta de Wit, 'Oeroeg' van Hella Haasse en 'Max Havelaar' tot de hoogtepunten van de Indonesie-literatuur. De jacht op fortuin die generaties Nederlanders sinds de 16de eeuw naar het rijke voormalige Nederlands-Indie hebben gedreven, hebben een eigen hoofdstuk in de literatuur nagelaten, met een prachtig decor en eigen thema's. Die draaien om de botsing tussen culturen, het effect van ontworteling uit de vertrouwde omgeving, de prijs van geldzucht, corruptie van de macht, de kloof tussen arm en rijk, en de overmacht van de natuur over de mens. Ver van huis, in een paradijselijke omgeving en een rijke, voor de Nederlanders vreemde cultuur, jaagt ook Otto van Oudijck op rijkdom en macht. Couperus onderscheidt zich door een gevoelige karaktertekening, sterke dialogen en een spannende verhaallijn. 'De stille kracht' wordt met 'De kleine zielen' tot zijn belangrijkste werk gerekend. Klassiek Domein, het oorspronkelijke werk.Toon minderRecensie(s)Deze 'Indische' roman, die speelt in Tegal op Java aan het einde van de negentiende eeuw, beschrijft het conflict tussen de Hollandse côterie van ambtenaren en de Indische wereld waarin zij gedwongen zijn te leven, maar waaraan zij zich niet wensen aan te passen en die in haar onbegrepenheid eeuwig vijandig blijft. Couperus schreef het boek gedeeltelijk tijdens een bezoek aan Indië en heeft er eigen ervaringen in verwerkt. Deze uitgave is gebaseerd op de 1e druk uit 1900. De spelling is gemoderniseerd met behoud van couperiaanse eigenaardigheden. Met achterin een woordenlijst. Kleine druk.

Prijs €3,50
Verder lezen

Stanley&Livingstone

Stanley&Livingstone uit Utrecht

Logo Stanley&Livingstone

Van Harte Welkom bij Stanley&Livingstone!
GRATIS verzending bij besteding van €20,- of meer (naar Belgie €25,-), nog eens 10% KORTING bij besteding van €40,- of meer.
U kunt kiezen uit een gevarieerd en alsmaar groeiend aanbod aan literatuur en romans, Engelstalige, Franstalige, Duitstalige en ook Spaanstalige boeken, maar ook Esoterie, Psychologie en Filosofie.
Alleszins de moeite waard om eens rond te kijken!
ZIEN WAT U KOOPT!
Alle boeken zijn ruimschoots voorzien van foto's zodat u een goed beeld krijgt van het boek. De staat van het boek is vaak omschreven en voorzien van een cijfer op de schaal van 1 tot 10. 10 = Nieuwstaat.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Couperus, Louis - De stille kracht (Ex.3) Couperus, Louis - De stille kracht (Ex.3) Couperus, Louis - De stille kracht (Ex.3)

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Stanley&Livingstone

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Stanley&Livingstone
  • Na uw bestelling ontvangen u en Stanley&Livingstone een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Stanley&Livingstone vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Stanley&Livingstone kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.