Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten;

Schrijver:
Titel: Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747
ISBN: 9789064698347
Taal: Nederlands
Uitgever: Stichting de West-Brabantse Waterlinie & De geschiedkundige kring van Stad en Land van Bergen op Zoom, 2007
Bijzonderheden: ZEER GOED - Hardcover, 184 pagina's + 5 losse kaarten
Prijs: € 5,00
Verzendkosten: € 4,85 (binnen Nederland)
Meer info:
Conditie: ingeschreven naam.op titelpagina

Bergen op Zoom internationaal op de kaart zetten: dat is één keer gelukt. De wekenlange belegering gevolgd door de inname van de onneembaar geachte vesting Bergen op Zoom in 1747 was wereldnieuws. Veel is over deze gedenkwaardige inname geschreven in de tijd zelf en in de eeuwen daarop volgend. Een belangrijke bron is het dagboek van Jacob Eggers.

Hij tekende in het Frans de belegering én de daaropvolgende inname van de stad Bergen op Zoom en het fort de Roovere op. Hij achtte zijn verslag dusdanig belangrijk dat hij het in 1750 publiceerde. Nu is deze bron voor iedereen toegankelijk gemaakt door de vertaling van luitenant-kolonel (bd) Wim van Riemsdijk, lid van de Stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie.

Naast Kroniekschrijver Is Jacob Eggers ook op andere terreinen actief geweest, onder meer als gouverneur van Danzig. Zijn persoon staat centraal in de herdenkingsrede, door Anders Schönberg, op 10 november 1773 gehouden voor de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. John Kruis heeft deze toespraak uit het Zweeds vertaald waardoor een belangrijke bron over de persoon en werkzaamheden van Eggers is ontsloten.

De belegering van Bergen op Zoom en het fort de Roovere werd door Eggers per dag opgetekend. Aan de hand van kaarten zijn de handelingen van de Franse belegeraar te volgen. De inname werd door de in de stad verblijvende predikant Johannes Janssen in zijn getuigenverslag omschreven als "een beschreijelyk Treurtoneel, waarop niet dan gruwzame vertooningen van moord, en wreedheid, van rooven en plunderen, met allerlei mishandelingen gezien wierden, en 't bloed van onnozele, zonder klein, of groot,
zonder zieken, of gequetsten, ja zonder Roomsche of Gereformeerde te ontzien, als beeken uitgestort wierd [ ... ]" om vervolgens later in zijn verslag een opmerking van Lotharingse officieren op te tekenen: "dit is zo het lot van den Oorlog".

Met deze uitgave worden de belegering en inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere vanuit een ander perspectief, de belegeraar, bezien zodat deze samen met andere publicaties een meer compleet beeld geeft van deze internationale gebeurtenis
Verder lezen

Brodgar Boeken

particulier

Brodgar Boeken uit Bergen op Zoom

Logo Brodgar Boeken

Wereldwijde verzending mogelijk. Binnen Nederland via PostNL, verzendkosten staan bij elk boek vermeld. Naar België via Bpost á € 6,40. Rest van de wereld via PostNL op aanvraag!
HEEFT U BINNEN 24 UUR GEEN REACTIE VAN MIJ ONTVANGEN, CHECK DAN EVEN UW SPAM OF MAP MET ONGEWENSTE EMAIL. MOGELIJK HEEFT UW EMAILPROGRAMMA MIJN MAIL DAAR NAARTOE VERPLAATST! HET IS DAAROM AAN TE RADEN OM BIJ DE BESTELLING OOK UW TELEFOONNUMMER IN TE VULLEN ZODAT IK IN BOVENSTAAND GEVAL OOK EEN ANDERE MOGELIJKHEID HEB OM MET U CONTACT OP TE NEMEN!
De door mij aangeboden boeken verkeren in goede tot zeer goede staat en zijn doorgaans geschikt als cadeau. Beschadigingen en gebruikssporen zullen altijd in de omschrijving worden vermeld. Dit kan gaan om leesvouwen, ezelsoren of een ingeschreven naam van een vorige eigenaar. Deze zaken zullen echter zoveel mogelijk vermeden worden in het winkelaanbod. Verzending binnen Nederland geschied via PostNL. Verzending naar België geschied via Bpost. Alle bestellingen zullen binnen 1-3 werkdagen verzonden worden, nadat de betaling is ontvangen.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747 Jacobs, Johanna; Ad van den Bulck, Willem Heijbroek, Will van Houten; Yolande Kortlever; Adriaan van Roode - Het beleg en de inname van Bergen op Zoom en het fort de Roovere in 1747

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Brodgar Boeken

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Brodgar Boeken
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Brodgar Boeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Brodgar Boeken vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Brodgar Boeken kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.