Morzer Bruyns, W.F.J. - Amsterdamse kompasmakers ca 1580-1850 /

Schrijver:
Titel: Amsterdamse kompasmakers ca 1580-1850 / bijdrage tot de kennis van de instrumentmakerij in Nederland
ISBN: 9789057420238
Taal: Nederlands
Uitgever:
Bijzonderheden: 2005, paperback, goed exemplaar
Prijs: € 17,50
Verzendkosten: € 3,65 (binnen Nederland)
Meer info:
Er is de laatste jaren veel gepubliceerd over Nederlandse makers van wetenschappelijke instrumenten. Uit eerder onderzoek van de auteurs van 'Amsterdamse kompasmakers' bleek dat het Gemeentearchief van Amsterdam voor dit onderwerp een waardevolle bron zou zijn. Vooral in de drie eeuwen bloei van de Amsterdamse scheepvaart was er in de categorie kompasmakers een rijke oogst te verwachten. Daarbij kwam dat er bij wetenschapshistorici voor deze ambachtslieden tot dusver minder belangstelling was geweest dan voor makers van andere instrumenten. Dit boek is het resultaat van een onderzoek in het Amsterdamse Gemeentearchief naar kompasmakers inde periode van ca 1580 tot ca 1850. De in het Archief gevonden namen zijn aangevuld met gegevens uit gedrukte bronnen en van bewaard gebleven kompassen. Dit leverde een lijst op van 301 namen, waarvan er ca 175 niet eerder zijn gepubliceerd. De namen van de oudst gevonden makers dateren uit het midden der zestiende eeuw, kort voor de aanvang van de Nederlandse maritieme expansie. De einddatum is het midden van de negentiende eeuw, toen er in Nederland een einde kwam aan de ambachtelijke instrumentmakerij. De lijst van kompasmakers wordt voorafgegaan door een overzicht van de ontwikkeling van het kompas en een analyse van de gevonden archiefgegevens. Hierin wordt onder meer ingegaan op herkomst, werkgebied en godsdienst van de kompasmakers en hun leveranties aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de Amsterdamse Admiraliteit. Voorts wordt het Amsterdamse kompas- en zeilmakersgilde uitvoerig besproken.
Verder lezen

Groenveld Boeken uit Zeist

zakelijk

Logo Groenveld Boeken

Wilt u geen verzendkosten? Afhalen in Zeist is mogelijk.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Morzer Bruyns, W.F.J. - Amsterdamse kompasmakers ca 1580-1850 / bijdrage tot de kennis van de instrumentmakerij in Nederland

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Groenveld Boeken

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
 • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
 • U handelt deze order direct af met Groenveld Boeken
  Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
 • Identiteit verkoper:
  boekhandel B.Groenveld
  Kamer van Koophandel nummer: 30018940
  NL001328389B16
  www.groenveldboeken.nl
 • Na uw bestelling ontvangen u en Groenveld Boeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Groenveld Boeken vermeld
 • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
 • Groenveld Boeken kan betaling vooraf vragen
 • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.