Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op

Schrijver:
Titel: Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905
ISBN: 9789073548077
Taal: Nederlands
Uitgever: Boekhandel Quist, Bergen op Zoom
Bijzonderheden: ZEER GOED - Paperback, 374 pagina's
Prijs: € 8,95
Verzendkosten: € 4,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Conditie: kaft heeft hele lichte gebruikssporen.

Over de persoon en het werk van beeldend kunstenaar Louis Weijts. Interviews met Wim Besling, Nettie Franken, Martha van Meurs- de Jonge, Ciska de Rooij, Theo Slangen en Wim van Vliet.

De kunstenaar Louis Weijts werd bekend door o.a. portretten, circusfronten (Mikkenie, Suecia), reclame voor Liga (de bekende kinderkopjes), carnavalsplaten en -wagens. Daarbij heeft hij een unieke stijl ontwikkeld in zijn vrije werk, gebaseerd op het "ritme"; dit is verwant met werk van Ernst Fuchs (vriend van Dali) en andere grote meesters van de nieuwe tijd.

Louis Weijts werd op 5 September 1905 te Bergen op Zoom geboren en woonde eerst als kind naast het oude stadhuis in het Sint Annastraatje, waar zijn vader een meubelmakerij had, en vanaf 1920 tot zijn dood in 1995 in de Auvergnestraat 20.
Van 1919 tot 1928 krijgt Louis teken- en schilderles van George van Raemdonck (1888-1966) in Halsteren en bezoekt hij één jaar de Academie in Antwerpen.
Van 1933 tot 1936 bekwaamt hij zich in het pentekenen via een schriftelijke cursus van The Press Art School in Londen.
Van 1940 tot 1947 volgt hij dagelijks schilderlessen naar levend model aan de Kunstacademie te Rotterdam; zijn leermeesters waren hier Herman E. Mees en David Boutz. Vooral van de laatste heeft Louis het portretschilderen geleerd.
Louis Weijts exposeert voor het eerst in 1937, tezamen met de leden en leerlingen van Kunstkring Bosschaert. Ondanks de positieve kritieken die hij krijgt en de veelbelovende carrière die hem wordt toegedicht, treedt hij daarna zelden - en dan altijd met enkele stukken - met zijn vrije werk naar buiten.
In zijn tijd was in Nederland de vernieuwing in de beeldende kunst erg in zwang, zoals de Cobra groep. Het abstracte karakter daarvan lag Louis niet zo, hij wilde in zijn eigen creaties altijd herkenbare vormen, zo goed mogelijk naar de natuur, behouden. Daardoor beschouwde hij zichzelf niet behorend bij de gevestigde moderne kunstbeweging en ging zijn eigen weg, wat de wellicht zijn aarzeling om naar buiten te treden verklaart.
Het liefst werkte hij in het groot: de circusfronten en de Vastenavond-allegoriën zijn daar voorbeelden van. Verder vond hij het werken in zwart/wit aantrekkelijker dan in kleur, hoewel de Vastenavondwagens met al hun kleurrijke variaties ruim gelegenheid boden aan zijn grenzeloze fantasie. Zijn ideaal was het combineren van zijn "Fantastic Art" met de Vastenavond-werken.
In 1995 is in het Markiezenhof een grote overzichtstentoonstelling van Louis Weijts gehouden ter ere van zijn 90ste verjaardag. Bij deze gelegenheid is een boekje uitgegeven met de titel "Alleen waarde wint" , door Drs. Johanna Jacobs, conservator van het Markiezenhof, uitgegeven door boekhandel Quist, ISBN 90 735 4807 1. Hierin is veel informatie over de kunstenaar en zijn werk opgenomen; zie afbeelding onderaan.

De werkwijze van Louis Weijts was altijd zeer uitgebreid door zijn voorstudies en variaties op het onderwerp, die vaak zeer nauwkeurig werden uitgewerkt en op zichzelf eigenlijk al complete kunstwerken zijn. Zo ontwierp hij bijvoorbeeld voor de Vastenavond wagens zo'n 3 tot 5 variaties, waaruit dan gekozen kon worden, wat vaak niet eenvoudig was! Als de keuze gemaakt was werd vaak een maquette op schaal geboetseerd, zodat de wagenbouwers een 3-dimensionaal model hadden. Zelf boetseerde hij graag mee aan de wagens zelf tot 1965, waarna er in kustharsschuim werd gewerkt, waarover hij zeer enthousiast was: "Je kunt er zo lekker in snijden"!

Naast zijn werk was Louis Weijts ook zeer geïnteresseerd in metafysica, Oosterse wijsheid en literatuur.
Ook in reproductiemethoden was hij geïnteresseerd; zo had hij jarenlang een steendrukpers in huis, waarmee hij in de jaren 60 tal van litho's maakte, zoals de bekende "Muzikantjes", die hij vervolgens inkleurde met waterverf. In de jaren 20 werden de etsen gemaakt, waarvan de bekende "Karikaturale kop" uit 1930 het hoogtepunt is, een karikatuur van hemzelf en van zijn leraar George van Raemdonck.
Verder lezen

Brodgar Boeken

particulier

Brodgar Boeken uit Bergen op Zoom

Logo Brodgar Boeken

Wereldwijde verzending mogelijk. Binnen Nederland via PostNL, verzendkosten staan bij elk boek vermeld. Naar België via Bpost á € 6,65. Rest van de wereld via PostNL op aanvraag!
HEEFT U BINNEN 24 UUR GEEN REACTIE VAN MIJ ONTVANGEN, CHECK DAN EVEN UW SPAM OF MAP MET ONGEWENSTE EMAIL. MOGELIJK HEEFT UW EMAILPROGRAMMA MIJN MAIL DAAR NAARTOE VERPLAATST! HET IS DAAROM AAN TE RADEN OM BIJ DE BESTELLING OOK UW TELEFOONNUMMER IN TE VULLEN ZODAT IK IN BOVENSTAAND GEVAL OOK EEN ANDERE MOGELIJKHEID HEB OM MET U CONTACT OP TE NEMEN!
De door mij aangeboden boeken verkeren in goede tot zeer goede staat en zijn doorgaans geschikt als cadeau. Beschadigingen en gebruikssporen zullen altijd in de omschrijving worden vermeld. Dit kan gaan om leesvouwen, ezelsoren of een ingeschreven naam van een vorige eigenaar. Deze zaken zullen echter zoveel mogelijk vermeden worden in het winkelaanbod. Verzending binnen Nederland geschied via PostNL. Verzending naar België geschied via Bpost. Alle bestellingen zullen binnen 1-3 werkdagen verzonden worden, nadat de betaling is ontvangen.
De aangeboden boeken worden verkocht ten behoeven van het onderhoudsfonds van de Protestantse kerk in Bergen op Zoom. De opbrengst wordt gebruikt voor het jaarlijkse onderhoud van dit Rijksmonument.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905 Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905 Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905 Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905 Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905 Jacobs, Johanna - Alleen waarde wint - Louis Weijts - Bergen op Zoom 1905

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Brodgar Boeken

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Brodgar Boeken
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Brodgar Boeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Brodgar Boeken vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Brodgar Boeken kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.