Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bour

Schrijver:
Titel: De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58)
ISBN: 9789013131604
Taal: Nederlands
Uitgever: Wolters Kluwer, Deventer, 2015
Bijzonderheden: GESIGNEERD - Goed, Paperback, 712 pagina's
Prijs: € 20,00
Verzendkosten: € 7,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Op het schutblad voorzien van een Inscriptie en op de titelpagina gesigneerd. De inscriptie luidt als volgt: "Pride Nonas Iunias / MMXV / DDD" Inwendig is het boek vrijwel als nieuw. De rug heeft enkele leesvouwen. Zeer schaarse en moeilijk te vinden uitgave.

Dit boek bestudeert de indulten ten tijde van Karel V. Indulten waren voorrechten, waarbij de paus aan Karel V als meervoudig landsheer in onze gewesten toestond om voorstellen tot kerkelijke benoemingen te verrichten. Een nadere analyse van deze indultenpraktijk draagt bij aan het inzicht waarom de invloed van het recht op de vroegmoderne staatsvorming in de wetenschappelijke literatuur tot nu toe onderbelicht is gebleven. In dit boek
volgen een eerste overzicht en een uitgebreide bespreking van de soorten indulten uit die tijd. Zij zijn vooral te vinden in de Vaticaanse archieven. De bestudering van dit archiefmateriaal verwijst naar de internationale diplomatie en naar de staatsvorming in Europa in de zestiende eeuw. Wat betekenden de indulten voor de katholieke godsdienst en voor (on)gelovigen in de Renaissance, de Reformatie en het Humanisme?
De bestudering van de indulten in dit boek speelt zich af tegen de achtergrond van de splitsing van de christenheid en de Opstand van de Nederlanden tegen Filips II. De periode van de tweezwaardenleer werd definitief afgesloten. In een ultieme poging van paus en keizer om de christenheid verenigd te houden zijn beiden mede verantwoordelijk voor de splitsing.
De inspanning om de Nederlanden en het Vrijgraafschap in de samengestelde staat een plaats te geven is op termijn afgestraft met de ontmanteling van deze vorm van vroegmoderne staatsvorming. Het gevolg was een verdergaande centralisatie, secularisatie, juridisering en elitisering.
Verder lezen

Brodgar Boeken

particulier

Brodgar Boeken uit Bergen op Zoom

Logo Brodgar Boeken

Wereldwijde verzending mogelijk. Binnen Nederland via PostNL, verzendkosten staan bij elk boek vermeld. Naar België via Bpost á € 6,65. Rest van de wereld via PostNL op aanvraag!
HEEFT U BINNEN 24 UUR GEEN REACTIE VAN MIJ ONTVANGEN, CHECK DAN EVEN UW SPAM OF MAP MET ONGEWENSTE EMAIL. MOGELIJK HEEFT UW EMAILPROGRAMMA MIJN MAIL DAAR NAARTOE VERPLAATST! HET IS DAAROM AAN TE RADEN OM BIJ DE BESTELLING OOK UW TELEFOONNUMMER IN TE VULLEN ZODAT IK IN BOVENSTAAND GEVAL OOK EEN ANDERE MOGELIJKHEID HEB OM MET U CONTACT OP TE NEMEN!
De door mij aangeboden boeken verkeren in goede tot zeer goede staat en zijn doorgaans geschikt als cadeau. Beschadigingen en gebruikssporen zullen altijd in de omschrijving worden vermeld. Dit kan gaan om leesvouwen, ezelsoren of een ingeschreven naam van een vorige eigenaar. Deze zaken zullen echter zoveel mogelijk vermeden worden in het winkelaanbod. Verzending binnen Nederland geschied via PostNL. Verzending naar België geschied via Bpost. Alle bestellingen zullen binnen 1-3 werkdagen verzonden worden, nadat de betaling is ontvangen.
De aangeboden boeken worden verkocht ten behoeven van het onderhoudsfonds van de Protestantse kerk in Bergen op Zoom. De opbrengst wordt gebruikt voor het jaarlijkse onderhoud van dit Rijksmonument.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58) Petteghem, P.P.J.L. - De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondië tussen paus en keizer - De rol van het apostolisch indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58)