Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Overvoorde, Paul P.J. - Als het maar tot iets leidt... / mr. Dr

Schrijver:
Titel: Als het maar tot iets leidt... / mr. Dr. J.C. Overvoorde (1865-1930) Strijder voor erfgoed en feminist
ISBN: 9789086841639
Taal: Nederlands
Uitgever: IJzer
Bijzonderheden: 2018, 649pp, Gebonden, nieuw in celofaan
Prijs: € 12,50
Verzendkosten: € 7,25 (binnen Nederland)
Meer info:
Erfgoedzorg wordt geassocieerd met conservatieve, deftige heren. Dat deftige klopt wellicht, maar het eerste behoeft bijstelling: er waren ook idealisten die streefden naar een mooiere en betere wereld, met verheffing van de arbeider en de emancipatie van de vrouw. Dit geldt met name voor mr. dr. J.C. Overvoorde (1865-1930), een strijder op vele fronten. Deze biografie toont Overvoordes tomeloze engagement voor het veiligstellen van monumentaal erfgoed, musea en archieven, het initiƫren van een monumentenwet, en voor de gelijke behandeling van de vrouw en haar emancipatie. Hij richt de Nederlandschen Oudheidkundigen Bond op met in het bestuur strijders die als jonge honden de sloop van monumenten proberen te voorkomen. Ook de rol die Overvoorde in de eerste emancipatiegolf speelt, wordt uitstekend belicht. Zijn feministisch rechtshistorisch proefschrift (1891) maakt hem bekend als voorstander van vrouwenemancipatie - hun zwaar achtergestelde positie vindt hij onaanvaardbaar voor een beschaafd land. Hij werkt even samen met Aletta Jacobs en kruist vaak de degens met Wilhelmina Drucker. Hij adviseert Annette Versluijs-Poelman, voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwen kiesrecht, van achter de schermen. Daarnaast is hij actief als lid van de Radicalen Bond die de slechte positie van de arbeidersklasse wil verbeteren. Overvoorde is als archivaris zijn leven lang druk met het ordenen en inventariseren van gemeentearchieven in Dordrecht (1892-1901) en Leiden (1901-1930). Hij richt in die steden oudheidkundige verenigingen, een museum en verenigingen voor monumentenzorg op. In de Vereeniging van Archivarissen in Nederland werkt hij mee aan de professionalisering van het beroep en aan wetgeving. Eenmaal in Leiden benoemd zal hij als conservator, later directeur van De Lakenhal, de museumcollectie uitbreiden met werken van de Oude Leidsche meesters en de nieuwbouw van het museum realiseren. In deze vlot leesbare biografie komt een breed tijdsbeeld naar voren, waarin Overvoordes inbreng ook nog voor de huidige tijd goed onderbouwd voor het voetlicht wordt gebracht.
Verder lezen

Terre Boeken uit Den Bosch

zakelijk

Logo Terre Boeken

Welkom op de website van de tweedehands boekwinkel van Terre des Hommes in Den Bosch. Je vindt hier de allermooiste tweedehands boeken voor leuke prijsjes. Elk boek dat je koopt draagt bij aan het werk van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. Bovendien is tweedehands duurzaam en goed voor je portemonnee. Dagelijks wordt de webshop aangevuld en wordt de keus groter. Op zoek naar nog meer boeken? Kom dan naar onze winkel, Vughterstraat 120 in Den Bosch. Van harte welkom!

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Overvoorde, Paul P.J. - Als het maar tot iets leidt... / mr. Dr. J.C. Overvoorde (1865-1930) Strijder voor erfgoed en feminist