Eijsink, Gijs - Wegdammers. II. Verhalen en interviews over Hen

Schrijver:
Titel: Wegdammers. II. Verhalen en interviews over Hengevelde in de jaren veertig en vijftig.
ISBN: 9789082223521
Taal: Nederlands
Uitgever: Gijs Eijsink Teksten Et Cetera, Hengelo
Bijzonderheden: Paperback, 2016, 304 blz. Met foto's. Hoekje uit schutblad geknipt.
Prijs: € 25,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Wegdam is een oude benaming voor het dorp Hengevelde.

Dit deel 2 bestaat uit 4 hoofdstukken :

1. BOMMEN OP HET DORP
De zeventiende juli viel in 1943 op een zaterdag. Het was oorlog, maar iedereen was aan het werk en de kinderen waren naar school, zoals toen nog de gewoonte was. Midden op de ochtend liet de Amerikaanse luchtmacht honderden bommen vallen, precies boven op de kleine bebouwde kom van Hengevelde. De ramp was niet te overzien. Zes doden, tientallen gewonden. Zeventig jaar na dato vertellen ooggetuigen over hun belevenissen op de rampdag en over andere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

2. INDIËGANGERS
Nederland stuurde tussen augustus 1945 en eind ‘48 meer dan 100.000 soldaten naar Nederlands Indië. Zeventien jonge Wegdammers vertrokken naar de oorlog daar. De grote Nederlandse kolonie wilde onafhankelijk worden en dat moest tegengehouden worden, vond de regering in Den Haag. Ruim 6000 mannen sneuvelden, waaronder de Wegdammers Herman Rupert en Johan Velthuis. Van de vijftien anderen hebben sommigen zware dagen beleefd in het eilandenrijk. Een vijftal vertelt zelf over het avontuur, van de twaalf anderen doen familieleden dat, hoewel de meeste Indiëgangers niet mochten of konden praten over hun lotgevallen in Indië.

3. DE GOORSESTRAAT IN DE JAREN 50
In de jaren vijftig van de vorige eeuw had Hengevelde zich goed hersteld van de grote schade die de Tweede Wereldoorlog gebracht had. De Goorsestraat, daar waar het gros van de burgers van het dorp woonden, kwam tot leven. Winkels en cafés breidden uit, gezinnen werden groter, het Rijke Roomse leven bloeide. De afgelopen drie jaar bezocht Eijsink – zelf ook Wegdammer – de 22 families die destijds aan de Goorsestraat woonden cq werkten.

4. Het boek sluit af met enkele andere verhalen, interviews en columns.
Verder lezen

BoekenWO2 uit Raalte

particulier

Logo BoekenWO2

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Eijsink, Gijs - Wegdammers. II. Verhalen en interviews over Hengevelde in de jaren veertig en vijftig.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij BoekenWO2

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met BoekenWO2
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en BoekenWO2 een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van BoekenWO2 vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • BoekenWO2 kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.