Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel BoekenWO2.


 

Schukkink, Jan - Levend landschap. Een cultuurgeschiedenis van het Lonneker Land en de vliegbasis Twenthe.

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Schukkink, Jan - Levend landschap. Een cultuurgeschiedenis van het Lonneker Land en de vliegbasis Twenthe.
Schrijver: Schukkink, Jan
Titel: Levend landschap. Een cultuurgeschiedenis van het Lonneker Land en de vliegbasis Twenthe.
ISBN: 9789072603463
Uitgever: AFdH Uitgevers, Enschede
Bijzonderheid: Gebonden, 2015, 271 blz. Met foto's.
Prijs: € 14,00
Meer info Levend landschap gaat over de vele gedaanteveranderingen die het 'Lonneker Land', het gebied in de driehoek tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, de laatste eeuwen heeft ondergaan. Vooral de laatste twee eeuwen is het landschap radicaal veranderd onder invloed van de wetten van de natuur, de mogelijkheden van het land, historische toevalligheden en zeker ook de verbazingwekkend grote ondernemingskracht van mensen.

Deze cultuurhistorische kroniek begint met het verhaal van de eerste mensen die het land doorkruisten op zoek naar voedsel en de geschiedenis van de eerste boeren die zich hier vestigden en in hun levensonderhoud voorzagen met landbouw en huisarbeid. Daarna volgt hoe de industriƫle revolutie begon: met de huiswevers en fabrikeurs die handelden in bombazijn en als fabrikanten de stoomkracht naar Twente brachten, waardoor Enschede het Manchester van het vasteland werd.

Levend landschap vertelt ook hoe landbouwexperimenten hun sporen trokken in het landschap. Modernisering van de infrastructuur was nodig om aansluiting te vinden bij internationale ontwikkelingen. Kanalen werden gegraven, spoorlijnen en wegen aangelegd, het eerste vliegveld kreeg ruim baan. Veel aandacht is er voor de geschiedenis van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, de aanleg van de Fliegerhorst, gevolgd door de Koude Oorlog waarin een behoorlijke rol voor de Vliegbasis Twenthe was weggelegd.

Er lijkt sprake van een nieuwe ontdekking van het landschap nadat de driehoek tientallen jaren was gesloten voor publiek. Deze kroniek verkent het landschap als spiegel van historische transformaties. Welke artefacten en verhalen laten ons zien wat er gebeurd is in het 'Lonneker land'? Welke cultuurhistorische piketpaaltjes wijzen ons de weg bij de toekomstige ontwikkeling van dit gebied?
Boek bekijken

BoekenWO2 uit Raalte

Logo BoekenWO2

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.