Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Boekengek.


 

Frans Gittens - De Maire van Antwerpen

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Frans Gittens - De Maire van Antwerpen
Schrijver: Frans Gittens
Titel: De Maire van Antwerpen
ISBN:
Uitgever: Jan Boucherij, 1904
Bijzonderheid: Luxe-editie op Hollands papier, genummerd en gesigneerd.
Prijs: € 50,00
Meer info "Frans Gittens.De Maire van Antwerpen. Vaderlandsch Drama in vijf Bedrijven. Jan Boucherij, 1904"

Oorspronkelijk uitgeversomslag in art nouveau-stijl, wat beduimeld, 24 x 16 cm. Binnenwerk fris, gedrukt op geschept Van Gelder, 200 ex., genummerd en gesigneerd door Gittens. 107 blz., ills.

Frans Gittens (1842-1911) was een bekend en bekroond Antwerps toneelschrijver. Voor dit werk baseerde hij zich op het tragische levenseinde van de voormalige Antwerpse burgemeester Jan Steven Werbrouck (1750-1813). Werbrouck was een persoonlijke vriend van Napoleon, was aanwezig op diens kroning tot keizer in 1804, en had hem zelfs driemaal te logeren in zijn woning in Antwerpen. Maar in 1811 viel hij na een financieel schandaal in ongenade. Napoleon liet hem opsluiten en Werbrouck stierf in 1813 roemloos in de gevangenis, hoewel het Brussels hof van assisen hem onschuldig had bevonden. Zijn uitvaart te Antwerpen groeide uit tot een grote anti-Napoleon-manifestatie.

"De Maire van Antwerpen" werd voor het eerst opgevoerd in 1891. Het is nog steeds genietbaar. Recent heeft acteur Karel Vingerhoets er solo nog delen uit voorgedragen.

Zeldzaam boek, er wordt geen ander exemplaar aangeboden op internet. Prijs 50 euro, plus 10 euro voor aangetekende verzending.
Boek bekijken