Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Boekengek.


 

Raad van Vlaanderen - Ordonnantie (...) aengaende het uyt-bannen van de Egiptenaers

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Raad van Vlaanderen - Ordonnantie (...) aengaende het uyt-bannen van de Egiptenaers
Schrijver: Raad van Vlaanderen
Titel: Ordonnantie (...) aengaende het uyt-bannen van de Egiptenaers
ISBN:
Uitgever: Weduwe ende Hoirs van Jan vanden Kerchove, Gent, 1663
Bijzonderheid: Verbanning van alle zigeuners uit het Graafschap Vlaanderen
Prijs: € 75,00
Meer info Bevel van "Philips by der gratie Godts" (Filips IV, 1605-1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden) aan alle "Egiptenaers" (zigeuners) om binnen de vier dagen het graafschap Vlaanderen te verlaten "op verbeurte van lyf ende goet" (=doodstraf) en dat vanwege de door hen veroorzaakte "grote overlast, verdruckinghen, ghewelt,.." .
Bevel van koningin Isabella van Spanje, gegeven te Brussel op 31 oktober 1623, opnieuw uitgevaardigd in 1663.
19 x 15 cm., 8 blz., handgeschept gevergeerd papier compleet en in perfecte staat. Wapen van de Raad van Vlaanderen op omslag, initialen en sier-elementen in tekst.
De zoveelste verbanning van de zigeuners, na eerdere verbanningen uit Spanje (vijftiende eeuw) en Frankrijk en Engeland (zestiende eeuw). In de zeventiende eeuw dacht men nog dat de zigeuners uit Egypte kwamen (vandaar ook de naam "gypsies") ; nu weet men uit DNA-onderzoek dat ze rond 500 NC uit Noord-India hun lange reis naar het westen begonnen zijn en rond 1100 vanuit Bulgarije naar West-Europa zijn uitgezwermd. Ze werden dikwijls vervolgd, met als dieptepunt het nazisme (een half miljoen zigeunerdoden).
Bijzonder tijdsdocument. Deze editie wordt nergens op internet te koop aangeboden en zit ook in geen enkele openbare collectie (wel de uitgave in-4° en de herdruk uit 1662).
Prijs 75 euro plus 10 euro voor aangetekende verzending in België en Nederland.
Boek bekijken