Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Boekengek.


 

Felix Timmermans - Kasteelen

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Felix Timmermans - Kasteelen
Schrijver: Felix Timmermans
Titel: Kasteelen
ISBN:
Uitgever: Coletan 1934
Bijzonderheid: Zeer zeldzame gelegenheidsdruk
Prijs: € 350,00
Meer info "Marie Gevers : "En 1900". Felix Timmermans : "Kasteelen". Anvers-Antwerpen, Coletan, 1934."

15,5 x 12 cm., oorspronkelijk omslag, geniet. Binnenwerk 80 blz. Het tweetalige boekje bevat op elke linkerbladzijde het Franstalige verhaal "En 1900" van Marie Gevers, door drukkerij Buschmann te Antwerpen gezet uit de Cochin, en rechts het verhaal "Kasteelen" van Felix Timmermans, gezet uit de Lutetia. Beide verhalen hebben tekeningen van Pieter Nauwel (mogelijk een pseudoniem). Gedrukt in zwart en blauw. Compleet en gaaf.

De winkeliers van de Antwerpse Huidevettersstraat, Leopoldstraat en Komedieplaats, verenigd als "Coletan", organiseerden van 1 december 1934 tot 31 januari 1935 hun tweede prijskamp voor hun klanten, waarbij de opdracht was om in zoveel mogelijk winkels aankopen van minstens 25 frank te doen. Ze vroegen aan Timmermans en Gevers een speciaal geschreven verhaal voor hun wedstrijdboekje. Timmermans nam dit letterlijk op en vermeldde de drie winkelstraten uitdrukkelijk in zijn kortverhaal, dat verder opvalt door zijn grote aantal gallicismen. Op elke bladzijde staat onder de verhalen een advertentie van één van de deelnemende handelaars.

Herkomst : gekocht in 1979 bij antiquariaat Vanherck in Antwerpen, voor 2.500 Bfr. De antiquaar René de Ruyter noemde het in zijn catalogus 4 (zie afbeelding) "zeldzaam, bijna onvindbaar" en dat is niet overdreven. De oplage was wellicht niet zo klein, maar de deelnemers aan de wedstrijd moesten bladzijden uitscheuren om te kunnen deelnemen, wat fataal was voor het geniete boekje.

De tekst van "Kasteelen" werd tijdens het leven van Timmermans nooit herdrukt. Het verhaal verscheen voor het eerst opnieuw in "Ongebundelde verhalen" in 1994 en later ook nog eens in jaarboek 29 van het Felix Timmermans Genootschap (2001), in beide gevallen helaas zonder enige situering of duiding bij de tekst. Zie over dit specifieke exemplaar ook "De Boekenwereld", jg. 24 nr. 2, december 2007, p.92.

Zeer zeldzaam, ik vind februari 2021 geen ander exemplaar te koop op internet en het is ook de voorbije jaren bij mijn weten nergens aangeboden. Prijs 350 euro inclusief aangetekende verzending. Afhalen in Kalmthout kan.
Boek bekijken