Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Boekengek.


 

Christyn, Jan Baptist - Costumen ende rechten der stadt van Brussel

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Christyn, Jan Baptist - Costumen ende rechten der stadt van Brussel
Schrijver: Christyn, Jan Baptist
Titel: Costumen ende rechten der stadt van Brussel
ISBN:
Uitgever: Michiel Knobbaert 1682
Bijzonderheid: Interessante stadsrechten en reglementen van Brussel
Prijs: € 75,00
Meer info "Costumen ende rechten der stadt van Brussel. (samengesteld door Jan Baptist Christyn).
't Antwerpen, By Michiel Knobbaert, Boeck-drucker bij het Professen-huys in S. Peeter, 1682."

Folio, 37 x 27 cm., herbonden in kartonnen band met marmerpapier, in beschermend foedraal. Dit zijn de bladzijden 121 tot 212 uit de tweedelige verzamelband "Brabandts Recht, dat is Generale costumen vanden lande ende hertoghdomme van Brabandt midtsgaders van het hertoghdom van Limborgh, stede ende lande van Mechelen"

Deze lijvige uitgave bevat de rechten van 30 steden, waaronder Antwerpen, Leuven, Brussel, Den Bosch, Vilvoorde, Herentals, Zoutleeuw enz. Elk deeltje had een eigen titelbladzijde (met mooie kopergravure) en werd ook afzonderlijk verkocht door Knobbaert.

Dit deeltje bevat ongeveer de helft van het stuk over de rechten en costumen van Brussel en omvat onder meer het handelsrecht, het huwelijksrecht, de kinderrechten, de bouwvoorschriften, de handel en de beroepsgilden. De bladzijden 213 - 300 met de historische reglementen vanaf 1545 ontbreken, vermoedelijk omdat die minder actueel belangrijk waren.

Zeer interessante lectuur om de toenmalige organisatie van de stad en de manier van samenwonen te begrijpen. Gedrukt op stevig gevergeerd papier, het geheel in prima staat.

Google Books teeCnJym5zAC, Worldcat OCLC 901887044, STCV 3119681 (de meeste bekende exemplaren zijn onvolledig). Prijs 75 euro plus 10 voor aangetekende verzending in Belgiƫ en Nederland. Afhalen in Kalmthout kan.
Boek bekijken