Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Boekengek.


 

Anoniem - La vie de Pierre Fourier

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Anoniem - La vie de Pierre Fourier
Schrijver: Anoniem
Titel: La vie de Pierre Fourier
ISBN:
Uitgever: Bonthoux, 1775
Bijzonderheid: Zeldzame biografie
Prijs: € 50,00
Meer info "Nouvelle histoire de la vie du bienheureux Pierre Fourier, etc. A Nancy, Chez Bontheux, 1775". 332 blz., Gevolgd door : "Abrégé chronologique, contenant la suite de l'histoire du B. Pierre Fourier." 92 blz. Gevolgd door : Recueil des principales lettres adressées au B. Pierre Fourier". 63 blz. plus 2 blz. catalogus van andere drukken van deze uitgever en 2 blz. Privilege.

17 x 11 cm., kalfslederen bandje met rugvergulding, stukjes van de kop, hoeken gestoten. Binnenwerk goed, met enkele bibliotheekstempels.

Zeldzame uitgave, Worldcat kent slechts één exemplaar. OCLC 1073775065. Niet in BNF. Geen andere exemplaren te koop (oktober 2022).

De Franse heilige Pierre Fourier (1565-1640) trad op twintigjarige leeftijd toe tot de augustijner koorheren. Vier jaar later ontving hij de priesterwijding in de St-Simeon te Trier. Hij kreeg de verwaarloosde parochie van Mattincourt als standplaats toegewezen. Van daaruit bemoeide hij zich met de hervorming van zijn eigen religieuze gemeenschap. Intussen was hij geestelijk leidsman van Alix Le Clerc uit het naburige plaatsje Hymont. Hij wist haar enthousiast te maken voor zijn plannen om een schooltje voor meisjes te beginnen. Uit hun samenwerking kwam de zustercongregatie van de Kanunnikessen van Onze Lieve Vrouw voort, die in 1606 officieel werd gesticht. Het moederhuis stond in Nancy. De stichting van een soortgelijke congregatie voor mannen is er nooit van gekomen. Gevlucht voor de antiklerikale maatregelen van de Franse koning, stierf Fourier in Bourgondië. Het lichaam werd bijgezet in zijn parochiekerk te Mattincourt. Op zijn graf gebeurden vele wonderen, zodat het een druk bezocht bedevaartsoord werd; hij werd vereerd als 'de' heilige van Lotharingen. Het was paus Benedictus XIII die hem in 1730 zalig verklaarde; in 1897 volgde zijn heiligverklaring door paus Leo XIII. (bron Heiligen.net)
Boek bekijken