Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Boekengek.


 

Geen - Copie de Lettres

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Geen - Copie de Lettres
Schrijver: Geen
Titel: Copie de Lettres
ISBN:
Uitgever: Grande Imprimerie Nationale, Brussel, z.d. (1900?)
Bijzonderheid: Blanco copieerboek voor brieven.
Prijs: € 30,00
Meer info "Copie de Lettres. Grande Imprimerie Nationale, 20 Rue du Canal, Bruxelles, z.d. (1900?). N° 736."

29 x 23 cm., zwart linnen band met rood etiket. Binnenin 500 blanco bladen om brieven op te copiëren, de eerste 15 zijn uitgescheurd. Door het zeer dunne papier is het boek slechts 2,5 cm dik. Achteraan een alfabetisch register en een los inliggend beschermvel. Mooi Belgisch/Brussels voorbeeld van een copieerboek waarmee tot een eind in de 20e eeuw brieven werden gecopieerd. Zeer belangrijk voor bedrijfsarchieven.

"Een kopieboek bestaat uit ingebonden vellen zeer dun papier. Na het schrijven van een brief legde men deze onder een bevochtigde blanco pagina van het kopieboek, met de beschreven kant naar boven. Daarna werd het boek gesloten en een tijdje samengeperst in een boekenpers. Door de druk verspreidde de inkt van de brief zich naar het bevochtigde blanco vel van het kopieboek. Om de verspreiding van de inkt naar andere pagina’s van het kopieboek te voorkomen, plaatste men onder de brief en boven de bevochtigde kopieboekpagina vellen geolied papier. Het resultaat was een kopie in spiegelbeeld op de achterzijde van de kopieboekpagina, maar door de transparantie van deze vellen waren de kopieën vlot leesbaar aan de voorzijde.

Kopieën maakte men best binnen enkele uren en maximum 24 uur na het schrijven van het originele document (daarna was de inkt te droog). Men kon ook verschillende kopieën van hetzelfde document maken, al ging de kwaliteit van de kopieën dan wel achteruit. Meerdere documenten tegelijk kopiëren was ook mogelijk: men legde dan elk document achter een ander bevochtigd kopieboekvel (met telkens de vellen geolied papier ervoor en erna)."
(Bron: Liberas.eu)
Boek bekijken