Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De boekenzolder.


 

Kuiper, Marcel (auteur) & Kersbergen, Rob (samenstelling) - Atlas van topografische kaarten. Nederland 1955-1965.

De vraag gaat over de volgende titel:

Schrijver: Kuiper, Marcel (auteur) & Kersbergen, Rob (samenstelling)
Titel: Atlas van topografische kaarten. Nederland 1955-1965.
ISBN: 9789077350188
Uitgever: Uitgeverij 12 Provincien
Bijzonderheid: 2006/2007, Gebonden, 295 pp.
Prijs: € 13,00
Meer info Stelt u zich eens voor: een atlas van Nederland met prachtige topografische kaarten uit de periode 1955 - 1965. Een 'mijmeratlas' van het Nederland uit úw jeugd. Hoe zag ons land er toen uit, hoe zag uw dorp of stad er uit? En wat is er veranderd in die tussenliggende decennia? Met de 'Atlas van mijn jeugd' ziet u het allemaal. Met deze atlas reist u terug naar de tijd tussen wederopbouw en flower power.
Geraakt door de schoonheid.
Wie de kaarten uit de periode 1955 - 1965 ziet, wordt geraakt door de schoonheid van het landschap, en de ruimte die er toen nog was. Nederland had in 1955 nog geen 11 miljoen inwoners. De steden en dorpen waren toen nog veel kleiner. In ons tijdsgewricht zijn Nederland en vooral de Randstad stukken voller geworden.
Vele uren kijkplezier
De Atlas telt maar liefst 290 pagina's en is groot: 'opengevouwen' 50 x 35cm. De schaal is 1 op 50.000, dus 1 cm is in werkelijkheid 500 meter. Het boek is vanzelfsprekend gebonden, heeft een harde kaft en is gedrukt op zwaar papier. Hierdoor komt het fraaie materiaal volop tot z'n recht. Van Vlieland tot Vaals. Voor nu en voor later. Kortom, een kwaliteitsatlas waar u vele uren kijkplezier van zult hebben.
Voorbeelden 'toen en nu'
Een Amsterdammer uit 1960 zou nu niet meer veel van het gebied rond zijn stad herkennen. Zo waren in 1960 Amsterdam en Zaandam nog gescheiden steden, met de Groote IJ-polder ertussen en kilometers laagveengebied en weiland. Nu zijn die twee steden aan elkaar gegroeid, en is al het groen volgebouwd met industriegebieden en bedrijventerreinen.
Oostelijk Flevoland is op de kaart uit 1963 nog in ontwikkeling. Het werk behelsde de aanleg van een ringdijk en het droogmalen van het ingesloten gebied. Op de kaart uit '63 bestond in het echt alleen nog maar de ringdijk. De rest van de kaart geeft de toekomstige inrichting weer. Zo bestond Biddinghuizen in 1963 eigenlijk helemaal nog niet, maar was het dorp wel alvast ingetekend: Oostelijk-Flevoland 'in ontwikkeling'.
Wanneer u de kaarten uit deze historische atlas in detail bekijkt, komt u soms leuke verrassingen tegen. Dan ziet u bijvoorbeeld dat Rottumeroog in 1961 een strandvoogdhuisje kende dat permanent bewoon werd. Er liep zelfs een weg naartoe.
Maar er is nog meer te zien in de atlas. Zoals het ontbreken van grote snelwegen. Wist u dat er in Nederland in 1955 nog maar 268.000 auto's rondreden? Nu zijn dat er 7 miljoen! Vaak is het leuk om de hedendaagse kaart naast de 'Atlas van uw jeugd' te leggen. De veranderingen vallen dan des te meer op.
Boek bekijken